selectie

Picture Shows: Sir Patrick Moore BBC

documentaire

Twee kanten van de Berlijnse Muur. Britse documentaire over Berlijn als schaakstuk in een spel tussen de internationale grootmachten gedurende de Koude Oorlog, en over de Duitsers ten oosten van de Muur die steeds vastbeslotener werden om die af te breken. Ned.2, 22.45-0.30u.

Pocahontas und Captain John Smith. Volgens de legende zou de beeldschone indiaanse Pocahontas en de door haar stam gevangengenomen Engelse kolonist John Smith geliefden zijn geweest. Het echte verhaal is anders, maar minstens zo interessant. Arte, 21.00-21.50u.

informatief

The sky at night. Patrick Moore behoort tot het Britse nationale erfgoed. Niet alleen is hij de laatste die nog een monocle draagt, zijn programma over astronomie voor leken wordt al 52 jaar door de BBC uitgezonden. Vandaag over de LCROSS, een sonde waarmee de NASA de maan heeft gebombardeerd om te onderzoeken of, en zo ja hoeveel, water bij de inslag vrijkwam. BBC 2, 16.40-17.00u.

cultuur

Het uur van de wolf: Roos Rebergen – ‘Weet ik niet zo goed...’ Muzikaal portret van Roos Rebergen, die met haar band Roosbeef op 16-jarige leeftijd de Grote Prijs van Nederland won. Bas Berkhout volgde haar in het jaar waarin ze machteloos moest toezien hoe haar ouderlijk huis, een oude boerderij, werd afgebroken. Dat zou de nu 21-jarige Roos gedwongen hebben volwassener te worden. Lowbudgetfilm die oorspronkelijk gemaakt werd voor Omroep Gelderland won al vele prijzen.Ned.3, 21.10-22.00u.

muziek

Terug naar Lowlands. Eerste van drie programma’s waarin presentator Leon Verdonschot met een gast terugblikt op het popfestival van dit jaar. Vandaag met Hugo Borst, die o.a. heeft gekozen voor Grace Jones. Verder niet eerder uitgezonden opnamen van Alberta Cross, The Magnetic Zeros en The Tallest Man On Earth. Ned. 3, 0.20-1.25u.

sport

Autosport: Formule 1 2009 – Jenson Button’s glorious season. Terugblik op het afgelopen seizoen, waarin deze tak van autosport te maken had met een aantal conflicten en schandalen.BBC 1, 14.00-15.00u.