Prijsvechten met de winterschilder

De winterschilder komt in de aanbieding: van november tot en met maart kan de klant korting bedingen op binnen- of buitenschilderwerk. De eerdere regeling van vaste premies (30 tot 45 euro per man per dag) bestaat niet meer. Onderhandelingen tussen schilder en klant kunnen nu een lagere prijs opleveren dan in de hoogtijdagen van het schildersjaar: lente en zomer.

Deze week begon de actie ‘De Winterschilder Voor Binnen en Buiten’, met radiospotjes en advertenties, om de consument op te porren. Achter de actie schuilen schildersbedrijven die bereid zijn winterkortingen te geven. Zij staan per postcode en gemeente geordend na een doorklik op www.winterschilder.nl.

Buiten schilderen, nu? Dat lijkt op zonnige herfstdagen aanlokkelijk. De regel voor het Nederlandse klimaat zegt echter: niet doen. De dagen zijn kort. Eigenlijk valt er alleen te werken tussen tien uur ’s morgens en drie uur ’s middags. In de ochtenden blijft het hout lang nat, en in de namiddag wordt het vroeg schemerig en donker. Pas wanneer de zon meer kracht heeft, eind maart, begint vanouds het buitenwerk. Dat geldt zeker voor oud hout; nieuw hout kan eventueel wel in de wintertijd geverfd worden.

Misschien toch het verstandigst deze maand offertes aan te vragen voor het vroege voorjaar. En: het lage btw-tarief (6 procent) geldt sinds kort voor schilder- en stucwerk aan huizen ouder dan twee jaar; dat was tot nu toe vijftien jaar. AK