Papa geworden? Neem gewoon vakantiedagen op

Christiaan Weijts klaagt over het feit dat vaders in Nederland slechts twee dagen vaderschapsverlof krijgen (Opinie & Debat, 31 oktober). Dat is niet veel, maar erg is het ook niet. Wellicht staan we daarmee in verhouding tot andere landen achteraan, maar we staan ook achteraan met het aantal dagen per week dat moeders werken. En we staan vast hoog met het aantal vakantiedagen. Niemand verbiedt je toch om die op te nemen? En wat te denken van onze kraamzorg, die heb je in de meeste landen niet. En er zijn ook vaders die het wel best vinden om naar hun werk te gaan in de periode dat de kraamhulp het huishouden regelt. In die twee dagen verlof kan de kraamhulp de kersverse vader prima leren om een baby te badderen en te verschonen. Mits hij niet te druk is met ruzie maken met de drukker over de geboortekaartjes, het huis reinigen met Dettol (?) en trosjes kraamvisite zoals de heer Weijts schetst. Eigenlijk komt Weijts helemaal niet met zinnige argumenten. Geheel uit het niets noemt hij ook nog minister Rouvoet als een weinig verlicht menselijk denker, terwijl die juist graag wil dat mensen meer tijd voor hun kinderen hebben. Ik zou het van een andere kant bekijken: er zijn in Nederland steeds meer ouders die beiden vier dagen werken en zo in principe evenveel tijd voor de kinderen hebben. In Nederland kun je een goede baan voor vier dagen in de week hebben, dat is toch ook een verworvenheid. Als we die verdeling nou kunnen bevorderen dan lijken mij die paar dagen verlof die je dan maar uit eigen zak moet betalen van ondergeschikt belang.

    • Sara Schüttenhelm Amstelveen