Pakistan claimt succes tegen Talibaan

Het Pakistaanse leger claimt dat het gisteren de belangrijkste bolwerken van de Talibaan in de tribale regio Zuid-Waziristan heeft ingenomen. Na een drie weken durend grondoffensief zou het leger nu de meeste strategische locaties in Zuid-Waziristan controleren.

Legerfunctionarissen meldden gisteren de inname van de steden Ladha en Makeen. De laatste was de woonplaats van Baitullah Mehsud, de voormalige leider van de Pakistaanse Talibaan die in augustus gedood werd door een Amerikaanse raketaanval. Soldaten brandden gisteren Mehsuds huis in Makeen plat uit wraak voor de honderden slachtoffers die de Talibaan in Pakistan gemaakt hebben.

Onafhankelijke bevestiging van de claims van het Pakistaanse leger is vooralsnog onmogelijk. Het leger heeft het gebied afgegrendeld voor journalisten.

Het leger beweert dat bij de gevechten gisteren 28 Talibaanstrijders om het leven zijn gekomen en vijf militairen. In totaal zouden de afgelopen weken meer dan 400 militanten gedood zijn. Een woordvoerder van de Talibaan zei eerder deze week dat er nog geen dozijn opstandelingen is omgekomen. Waarnemers houden er rekening mee dat veel Talibaanstrijders zich voor het oprukkende leger hebben teruggetrokken naar de aangrenzende regio Noord-Waziristan.

Pakistan lanceerde het offensief tegen de Talibaan op 17 oktober. De regering in Islamabad reageerde daarmee op het toenemende geweld van de Talibaan in Pakistan. Islamabad stond bovendien onder groeiende druk van met name de Verenigde Staten om op te treden tegen de Talibaan in de grensregio met Afghanistan.

De Talibaan hebben in reactie op het offensief een reeks aanslagen gepleegd in Pakistan waarbij naar schatting driehonderd mensen om het leven zijn gekomen. Gisteren nog raakte een hooggeplaatste legerofficier gewond nadat hij bij zijn huis in Islamabad was beschoten. (Reuters, AP, BBC)