Namaak is 'plicht' in China

Hoewel China nieuwe wetgeving heeft om het illegaal kopiëren van producten tegen te gaan, floreert de Chinese namaakindustrie als nooit tevoren. Alles, van Windstopperjacks tot iPhones en van tl-buizen tot pillen als Viagra, maken Chinese producenten na. Scheepsbouwer IHC Merwede heeft tientallen miljoenen schade geleden door Chinese kopieën van zijn baggerschepen.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Verical schat de verliezen voor de Amerikaanse en Europese economie op 230 miljard euro per jaar. Zo verliep deze week de introductie van de iPhone van Apple uiterst moeizaam in China. Voor een volledig uitgeruste imitatie betalen Chinezen 50 euro, een echte iPhone kost 750 euro. Zhang Haizhen, vicepresident van HiPhone, een bedrijf dat de iPhone namaakt, zegt dat kopiëren „goed is voor de Chinese economie. Eigenlijk is kopiëren een plicht van iedere Chinese onderneming’’, aldus de directeur.

Tot een jaar of tien geleden beperkte het probleem zich tot cd’s, dvd’s en textiel, zegt Dominic Hui van advocatenkantoor Chan & Partners in Shanghai. „Maar ik kan nu bijna geen product meer bedenken dat niet wordt nagemaakt.”

Intellectueel eigendom: pagina 16