Mexicaanse griep groeit uit tot factor in stembusstrijd Oekraïne

De Mexicaanse griep is in Oekraïne uitgegroeid tot onderwerp van felle politieke strijd. Een naaste assistent van president Victor Joesjtsjenko zinspeelde gisteren op uitstel van de voor januari geplande presidentsverkiezingen indien de huidige epidemie doorzet.

„De epidemie heeft de koers van de verkiezingscampagne radicaal veranderd”, schreef presidentieel medewerker Igor Popov in een opinieartikel voor de nieuwssite Ukrainska Pravda. De door de regering van premier Joelia Timosjenko afgekondigde anti-griepmaatregelen, zoals het verbod op publieke en politieke bijeenkomsten, maakt het twijfelachtig of de verkiezingen eerlijk kunnen verlopen, aldus Popov. „Mocht de noodtoestand worden uitgeroepen, dan moeten de verkiezingen worden uitgesteld.”

Als alternatieve verkiezingsdatum noemde Popov 30 mei 2010.

Volgens waarnemers probeert zowel president Joesjtsjenko als zijn rivaal premier Timosjenko politieke munt te slaan uit de Mexicaanse griep. Timosjenko zou met de strenge maatregelen tegen de griep daadkracht hebben willen uitstralen. Joesjtsjenko, die in peilingen ver achter ligt, zou nu proberen terug te slaan door de regering-Timosjenko te beschuldigen van politiek misbruik van het virus.

De westers georiënteerde Joesjtsjenko en Timosjenko kwamen in 2004 aan de macht na de Oranjerevolutie, maar groeiden uit tot rivalen. Koploper in de peilingen nu is overigens de Moskougezinde ex-premier Janoekovitsj.

In Oekraïne zijn zeker 14 mensen overleden aan Mexicaanse griep, aldus het ministerie van Gezondheid. Volgens de WHO hebben de meeste van de 34.000 grieppatiënten in ziekenhuizen Mexicaanse griep. (Reuters, AP)