Lerares eist loon op

Een Belgische docente vecht voor de rechter het salarissysteem in het Nederlandse onderwijs aan. De vrouw, die in Nederland werkt, vindt dat zij wordt achtergesteld.

Wie leraar wordt, krijgt een salaris dat is gebaseerd op de beloning van de vorige baan. Met negen jaar onderwijservaring verdiende Bea Nobbe in Antwerpen minder dan Nederlandse leerkrachten die even lang voor de klas staan. Toen ze in 2000 op het Sint-Oelbertgymnasium in Oosterhout ging werken, kwam ze daardoor terecht in een lagere loonschaal dan collega’s met vergelijkbare ervaring.

Nobbe wil nu met terugwerkende kracht 15.000 euro aan achterstallig salaris. Het is een principekwestie, vindt ze, omdat ze als Belgische minder verdiende dan Nederlandse collega’s. De Commissie Gelijke Behandeling vond in 2005 dat er sprake was van indirecte discriminatie. De docente ging een loonschaal omhoog. Toen ze elders een baan kreeg, wilde het gymnasium de rest van het bedrag niet meer betalen. Het gymnasium zegt dat het zich simpelweg aan de CAO heeft gehouden en Nobbe genoeg tegemoet is gekomen.

Uitspraak op 2 december.