Kun je nog scooteren, scooter dan mee

Joris Luyendijk zoekt nieuwe journalistieke vormen. Prijsvragen, gezwets en een mop.

Brink, Lars van den

Een maand geleden stelde uw correspondent op deze plek de elektrische scriptieprijs 2010 voor HBO/WO (zegt het voort!) in, en stelde hij twee gratis elektrische scooters beschikbaar. Die scriptieprijs loopt, en die scooters kunt u als NRC-lezer vanaf vandaag gaan uitdelen.

Hoe zat het ook alweer?

Uw correspondent had na een dagvoorzitterschap bij het congres Ecomobiel in Rotterdam als betaling in natura twee elektrische scooters gekregen. Om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden, moest ik van die dingen af, en daarom loofde ik ze uit aan de lezers met de beste plannen voor die scooters.

Dus ik opende mijn site voor suggesties, voorstellen en inschrijvingen, zowel voor de scriptieprijs als de scooters, en toen moest ik erg denken aan de parodie van een Typische Nederlandse recensie die, naar ik meen, is geschreven door Abdelkader Benali. ‘Wat een geweldige roman, alleen jammer dat het proza is, en geen poëzie. Een prachtige plot ook, al is het jammer dat de hoofdpersoon een jongeman is geen oudere vrouw, dat het goed afloopt en niet slecht, dat het speelt in de 20e eeuw en niet in de 16e. Dat het in het Nederlands is geschreven, en niet in het Arabisch ...’

Enzovoort. Geweldig idee, reageerden sommige lezers op de site. Maar waarom die scriptieprijs alleen over elektrische auto’s, en niet ook scooters? Waarom alleen elektrisch vervoer, en geen andere vormen van duurzaam vervoer? Waarom alleen duurzaam vervoer en niet ook duurzaam bouwen? Waarom een scriptieprijs voor WO/HBO, en niet ook voor MBO en middelbare scholieren? Waarom alleen voor WO, HBO, MBO en middelbare scholieren, en niet ook voor iedereen met een goed idee? Waarom alleen over duurzaamheid, en niet over andere problemen?

Zodra ik weer geld over heb, begin ik de Holistische Prijs. Iedereen mag meedoen, inzendingen kunnen overal over gaan, worden op ieder denkbaar criterium beoordeeld, en mogen op elk gewenst moment in de toekomst worden ingeleverd.

Terug naar de scooters. Op de site kunt u de 23 inzendingen beoordelen en stemmen. Eén inzending heb ik laten afvallen, omdat het plan zou resulteren in simpelweg meer mobiliteit. De sympathieke studenten Pieter en Stef uit Amsterdam willen stekker- en couchsurfend op de scooter door Europa, en dan verslag doen op de nrc-site. Ja, heren, dat is dus niet de bedoeling. De scooters moeten bijdragen aan een schoner en stiller Nederland dat minder afhankelijk is van olie. Jullie plan betekent gewoon een extra scooter op de weg, en de energie voor in die scooter moet gewoon extra worden opgewekt.

Van de andere kant: het is wel een enorm leuk idee van Pieter en Stef. Dus ze zijn hors concours toegevoegd, eventuele sponsors kunnen zich melden via de site.

Hoe we het nu gaan doen. U gaat nu naar de site, leest de inzendingen en brengt uw stem uit. De twee scooters gaan, niet geheel onverwacht, naar de twee lezers wier voorstel de meeste stemmen krijgt. Er zitten trouwens een paar erg grappige of juist hartverwarmende pleidooien tussen. Ze zijn een paar minuten van uw aandacht waard, en uw stem, want hoe meer mensen er stemmen, hoe kleiner de invloed wordt van de onvermijdelijke campagnes die inzenders zullen voeren.

Laatste stemdatum: 5 december. Sommige voorstellen waren trouwens voor twee scooters ineens, uw juryvoorzitter is zo vrij geweest dat in de tekst te vervangen voor één scooter.

Dit was dan weer mijn column voor deze week, en ik kan nu nog wat doorzwetsen om aan mijn 760 woorden te komen, maar soms heb je als stukjesschrijver gewoon een verhaal van 660 woorden. Zoals nu (weer twee woorden). (En weer drie). Vooruit dan maar, ter illustratie dat net als in het Midden-Oosten ook elektrische autofanatici grapjes maken, of dat proberen. Deze heb ik van Shai Agassi van Better Place, het revolutionaire Israëlische bedrijf dat inzet op volledig elektrische auto’s. Dus niet op hybrides, en de reden is volgens Agassi: „Het probleem met hybrides is hetzelfde als met zeemeerminnen. Het is steeds net niks. Heb je zin in een vis dan krijg je een vrouw en heb je zin in een vrouw dan krijg je een vis.”

De volgende aflevering staatal op nrc.nl/weekbladReageren kan hier ook.

    • Joris Luyendijk