Kroonprins slaapt slecht door rumoer rond villa

Prins Willem-Alexander heeft slapeloze nachten gehad van de commotie die is ontstaan over de vakantievilla die hij laat bouwen in Mozambique.

Dat heeft de prins gisteren gezegd in een gesprek met journalisten in Mexico waar hij en prinses Máxima zijn moeder vergezellen op een vierdaags staatsbezoek. Volgens de aanwezigen raakte de prins geëmotioneerd toen het onderwerp ter sprake kwam. Koningin Beatrix zei in datzelfde gesprek dat ze heel goed begrijpt dat haar zoon en zijn vrouw een plek zoeken waar ze ongestoord van hun vakantie kunnen genieten. Zij heeft dat zelf ook gedaan met prins Claus, memoreerde ze, in Italië.

Inhoudelijk wilden de prins en de koningin niet ingaan op kritiek op de bouw van de villa. Dat laten ze over aan de premier die binnenkort in de Tweede Kamer opnieuw uitleg moet geven over de stichting die afstand moet creëren tussen de prins en het vastgoedproject. Wel zei koningin Beatrix dat ze hoopt dat de media niet gekleurd berichten over het project. Dat is wel gebeurd, vindt zij.

RTL Nieuws meldde eerder dat de projectontwikkelaar aan landjepik zou doen. Ook zou er zijn geschoten in het gebied. De Tweede Kamer maakte zich onder meer zorgen over de kosten van de beveiliging van het prinselijk paar in Mozambique. Premier Balkenende vindt dat de ministeriële verantwoordelijkheid goed is afgedekt nu de aandelen van de prins zijn ondergebracht in een stichting. Vorige week werd bekend dat de bestuursvoorzitter van de stichting zelf ook aandelen heeft in het project. Daarover wil de Kamer meer uitleg van de premier.

Koningin Beatrix zei ook geraakt te zijn door publicaties over de stichtingen die het vermogen van haar zus prinses Christina beheren, dat is ondergebracht bij een brievenbusfirma op het Britse eiland Guernsey. Over die stichtingen, die waren gevestigd op paleis Noordeinde, ontstond enige maanden geleden ophef. De constructie, waardoor prinses Christina geen belasting hoeft te betalen in Engeland is niet illegaal maar wel omstreden.

De afgelopen maanden was er ook discussie over de hoogte van de toelagen voor leden van het Koninklijk Huis. Koningin Beatrix zei daarover dat ze gebonden is aan de CAO zoals die voor rijksambtenaren geldt.

Aan het einde van elk staatsbezoek praten koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima enkele minuten met de pers. Daarbij mogen geen camera’s of microfoons worden gebruikt. Het persmoment is bedoeld om de indrukken van het staatsbezoek te bespreken, maar het is ook één van de weinige gelegenheden waarop journalisten vragen over andere onderwerpen kunnen stellen.

Meer artikelen over de investering in Mozambique via nrc.nl/binnenland