Kernenergie? Nee bedankt

Is kernenergie maatschappelijk verantwoord? Directeur Sjef Peeraer van het Amsterdamse bedrijf Atoomstroom, leverancier van stroom uit kerncentrales, vindt van wel. Kerncentrales stoten geen CO2 uit en kunnen bijdragen aan het oplossen van het klimaatprobleem.

Maar de organisatie Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, in 2004 opgericht door het ministerie van Economische Zaken, vindt sinds kort van niet. Atoomstroom mocht in maart partner worden van MVO Nederland, maar kreeg op 17 september per mail te horen dat de aanvraag voor partnerschap na intern beraad alsnog werd geweigerd.

Atoomstroom bracht de zaak vervolgens voor de rechter, in Utrecht. Die besloot gisteren dat het MVO Nederland vrij staat te bepalen welke ondernemingen zich bij de organisatie mogen aansluiten. Maar dan wel met een opzegtermijn van twee maanden. Atoomstroom mag nog tot 23 december partner blijven. Peeraer overweegt in beroep te gaan.

De rechter vroeg zich gisteren nog wel af of MVO Nederland niet juist gebaat is met „een breed debat tussen verschillende soorten ondernemingen die alle een (eigen) visie hebben op maatschappelijk verantwoord ondernemen.”