In Venlo geen PVV, wel het gevoel

De PVV doet niet mee in Venlo, waar op 18 november een nieuwe gemeenteraad wordt gekozen. Maar de steun voor de ideeën van Wilders is er groot.

Paul Lamberts, student aan de Hogeschool voor Toerisme en Verkeer in Breda maar woonachtig in Venlo, had zich opgegeven als kandidaat-raadslid voor de PVV. Hij werd ontvangen door PVV-Kamerleden Dion Graus en Teun van Dijck in het kloosterdorp Steyl. „Ik had een goed gesprek van ongeveer een uur. Ze beloofden later contact op te nemen. In augustus hoorde ik via de pers dat de PVV niet meedeed in Venlo vanwege gebrek aan geschikte kandidaten.”

Teun van Dijck, Venlonaar en jeugdvriend van Wilders, belde twee dagen later. Lamberts: „Hij maakte excuses dat ik het nieuws via de media had moeten vernemen en vertelde dat ze mij wel geschikt vonden. Dat maakte het dubbel zuur.”

In die dagen kwam Lamberts in contact met plaatsgenoten die ook een gesprek hadden gevoerd met Graus en Van Dijck. Als de PVV niet meedeed, verdiende Venlo op zijn minst een partij die het PVV-gedachtengoed uitdroeg, was hun idee. ‘Beter Venlo’ noemden ze hun initiatief. „Maar de PVV distantieerde zich vrijwel direct van het plan, het bleek inderdaad lastig om voldoende goede mensen te vinden en het was kort dag voor het opstellen van een fatsoenlijk programma”, zegt Lamberts. Dus stierf Beter Venlo een vroege dood.

Wat bleef is het PVV-sentiment. Volgens een enquête van TNS NIPO onder zevenhonderd Venlonaren zou 33 procent op de PVV stemmen, als die zou meedoen aan de raadsverkiezingen, die daar al op 18 november worden gehouden. Niet dat Venlo vergeven is van de wijken waar Nederlanders zich vreemde in eigen land kunnen voelen, zegt Lamberts. „Bij de criminaliteit hier gaat het wel opvallend vaak om buitenlanders. En voor de C&A ligt een hoop stenen, die in de volksmond ‘de apenrots’ wordt genoemd. Dat zegt genoeg, denk ik. Ze hangen daar maar wat rond. Wachten treinreizigers op en vragen of ze iets voor hen kunnen betekenen.”

Maar de brede steun voor de PVV in Venlo is vooral terug te voeren op ontevredenheid, stelt Lamberts.

Vervolg Venlo: pagina 3

Hondenpoep is grootste probleem

Student Paul Lamberts: „Er is vooruitgang geboekt bij de bestrijding van drugsoverlast, maar op welke manier? Drugshandelaren in de wijk Q4 zijn voor veel geld uitgekocht en vervolgens zijn daar kunstenaars en creatieve ondernemers voor teruggeplaatst, die geen marktconforme prijzen betalen. Het ons-kent-ons-sfeertje in de politiek staat mensen ook tegen. De mensen wordt niets gevraagd. Er moet een nieuw VVV-stadion komen, maar hoe denken de niet-voetbalsupporters daar over? Op de Maasbrug zijn vier peperdure beelden van de kunstenaar Tajiri geplaatst, daar hoor ik ook veel mensen over klagen.”

De afgelopen jaren bestuurde een coalitie van PvdA, GroenLinks en VVD Venlo.

Na de aanstaande herindeling heeft de gemeente zo’n honderdduizend inwoners. Behalve Venlo zijn er de redelijk grote plaatsen Blerick en Tegelen en kleinere dorpen als Steyl en Belfeld. Een reeks lokale lijsten doet mee, maar politiek is toch vooral een zaak van landelijke partijen. Een nationale primeur is de deelname van de Nederlandse Moslim Partij (NMP). Lijsttrekker Ismael Hassani werd vier dagen voor de uiterste datum voor het inleveren van de kandidatenlijsten benaderd door landelijk voorzitter Henny Kreeft. Na twee dagen bedenktijd restten nog twee dagen voor het vinden van kandidaten. Hij heeft er nog drie kunnen vinden. „Als ondernemer ben ik gewend om snel beslissingen te nemen”, legt Hassani uit, die in het dagelijks leven actief is in de softwareontwikkeling. „Deelname aan de verkiezingen is een gecalculeerd risico. Wat kan er nu helemaal misgaan?”

De van oorsprong Marokkaanse Hassani ontvangt thuis in een modern ingericht rijtjeshuis in Blerick. De lijsttrekker merkt dat de naam NMP misverstanden wekt. „Wij willen niet de sharia invoeren. Fundamentalisten die van Nederland een islamitisch land willen maken, wil ik zelf nog op de trein zetten. Waar het om gaat, is dat de eenzijdige beeldvorming over moslims doorbroken wordt.”

Een programma is er niet. De landelijke NMP presenteert er één, twee dagen na de verkiezingen in Venlo. Veel van Hassani’s punten zijn ook te horen bij andere partijen. Net als Beter Venlo van plan was, ageert hij tegen de dure culturele ambities van Venlo. Zonder NMP had Hassani waarschijnlijk ChristenUnie gestemd.

„De man is een toonbeeld van gematigdheid”, vindt VVD-lijsttrekker en wethouder Mark Verheijen. „Kenmerkend voor de Venlose politiek. We spelen hier F’jes-voetbal, alles op een kluitje. Onderzoek van Kieskompas heeft uitgewezen dat de partijen qua ideeën iets rechts van het midden samenklonteren. Dat past bij de stad. Dit is een gemeente van hardwerkende burgerij, zonder veel studenten of links-intellectuelen. In Venlo is men het in grote lijnen eens. De vraag is alleen: wie gaat het doen?”

Volgens de peiling niet de NMP, die zelfs geen zetel zou halen. De VVD maakt wel grote kans, want volgens TNS NIPO zou de partij met 22 procent de grootste worden. De afgelopen jaren gaf Verheijen ontelbare interviews over de PVV-steun in Venlo en over zijn voormalige partijvriend Wilders. De jonge wethouder, vicevoorzitter van het landelijk bestuur, behoort eigenlijk meer tot de linkervleugel van de partij. Bij de strijd om het lijsttrekkerschap tussen Verdonk en Rutte maakte hij deel uit van het campagneteam van de laatste. Hij zegt zijn toon niet aan te passen aan de omstandigheden: „Ik ga niet opportunistisch dingen over integratie roepen om de PVV-kiezer te behagen. Die partij heeft een aantal goede punten, bijvoorbeeld als het gaat om veiligheid, maar met dat ageren tegen de islam heb ik helemaal niks.”

Het landelijk partijkantoor kijkt met grote belangstelling naar de prelude voor de raadsverkiezingen op 3 maart van het volgend jaar. De steun beperkt zich tot meedenken en het leveren van campagnemateriaal. Andere landelijke partijen sturen hun kopstukken naar Noord-Limburg. Op de dag dat Balkenende niet in de Kamer kon verschijnen, was de premier ’s ochtends wel in Horst. Venlo wordt overlopen door PvdA’ers. Vicepremier Bos kwam meerdere malen en PvdA-voorzitter Ploumen bleef zelfs een paar dagen slapen. De sociaal-democraten moeten zich misschien ook wel de meeste zorgen maken.

PvdA-lijsttrekker Hay Janssen is optimistisch, maar kent ook de TNS NIPO-peiling waarin de partij zakt van 21 naar 12 procent. Hij prijst de verworvenheden van de afgelopen vier jaar: geen lastenverhogingen, stappen vooruit op veiligheidsgebied, grote projecten vlot getrokken. Het chagrijn tegenover zijn partij kan Janssen dan ook niet goed plaatsen: „Als we langs de deuren gaan, beginnen de mensen over hondenpoep. Het zegt veel, als dat het grootste probleem is. Mensen zeggen dat ze deur ’s avonds niet meer uitdurven. Maar als we vragen waarom, komen ze daar niet goed uit. Het lijkt toch ook een beetje aangepraat door de media.”

    • Paul van der Steen