Hondenvoer

Het stormvogeltje (Hydrobates pelagicus) is met een lichaamslengte van 16 centimeter en een gewicht van 25 gram de kleinste Europese zeevogel. Een spreeuw is groter en ruim drie keer zo zwaar. Doorgewinterde vogelaars noemen hem ‘stovje’. Boven zee is het ook niet meer dan dat: een zwart stipje boven de golven, een hapklaar brokje voor de roofmeeuw. Langs de Nederlandse kust is hij opvallend zeldzaam. De meeste laten de Noordzee links liggen en zwerven over de oostelijke Atlantische Oceaan.

Vorige week werden er twee verzwakt gevonden op een havenkade in de Botlek. Vermoedelijk zijn ze op zee in moeilijkheden geraakt en aan boord van een schip meegelift tot Rotterdam. De Vogelklas Karel Schot ontfermde zich over de vermagerde verstekelingen. Op het land pakken stormvogeltjes geen voedsel. Geforceerd bijvoeren met zandspiering leidt vaak tot verstopping en sterfte. Daarom kregen ze iets nieuws toegediend: sondevoeding waar normaliter zieke katten en honden mee opgelapt worden. Al na twee dagen waren ze zodanig aangesterkt dat ze aan zee de vrijheid kregen. Gelukkig waren er op dat moment geen hongerige meeuwen in de buurt.

    • Kees Moeliker