Gratis naar Stramproy

Kent u de busreistruc? Een bejaarde ontvangt een felicitatiebrief, want zij heeft een auto, nieuwe keuken of contant bedrag gewonnen! De uitreiking zal geschieden tijdens een gratis bustocht. En ja hoor, om zes uur ’s ochtends rijdt de touringcar voor. Tientallen ouderen vertrekken hoopvol naar Blokzijl, Stramproy, Kruiningen of Wognum. Daar mag men, na urenlang toeren, uitblazen in een bedompt zaaltje achter het plaatselijke café. Maar niks geen prijzen. Zeven uur lang verkoopdemonstraties voor tien keer te dure matrassen, vakanties, schoonheidscrèmes en dekbedden. Uiteindelijk laten vrijwel alle ‘prijswinnaars’ zich, uitgeput en gedesoriënteerd, honderden tot duizenden euro’s lichter maken.

Ook de geldbranche kent aanbiedingen die cadeautjes lijken maar kunnen eindigen in een uitkleedpartij. De budgethypotheek bijvoorbeeld. Op zo’n lening betaalt u aanvankelijk een fantastisch lage rente. Daarna krijgt u echter voor elke routewijziging een gepeperde rekening voor de kiezen.

Het venijn zit in de voorwaarden. Een populaire truc om hypotheekhouders uit te wringen is de verhuisboete. Een normale hypotheek kunt u bij verhuizing helemaal boetevrij aflossen. Bij budgethypotheken is dat moeizaam, soms zelfs onmogelijk. Als u (bij een verhuizing) van geldgever verandert of wil overstappen naar een lagere dagrente, dan bedraagt de verhuisboete soms wel 3 procent van de hypotheeksom.

Door die woekerboete kunnen budgetleners geen kant op. Het is dan kinderspel om de rente, na de voordelige aanvangsperiode, te verhogen. De hypotheekvoorwaarden blijven intussen een mijnenveld. Zelfs een jaarlijks boetevrij af te lossen deel – normaal zeker 10 procent – kan uitgesloten zijn.

Voorts kan een nieuwbouwdepot onmogelijk of kostenverslindend zijn. Bij veel budgethypotheken is de depotrente een volle procent lager dan de hypotheekrente. Dat scheelt op een gemiddeld depot van een ton 1.000 euro. Een andere truc is dat de offerte maar twee of drie maanden geldt. Is de hypotheekakte dan niet gepasseerd, dan moet u een nieuw aanbod vragen. De rente is dan soms veel hoger. En daalt de rente gedurende de offertetermijn, dan zit u bij budgethypotheken vaak toch aan de offerte vast.

Een laatste valkuil zijn eventuele administratiekosten. Die betaalt u bovenop het rentetarief, bijvoorbeeld 25 euro per maand. Daardoor pakt de hypotheekrente hoger uit dan in de advertentie lijkt. Alles bij elkaar is budgethypotheek eigenlijk net een bejaardenreisje naar Stramproy: opstappen is een koopje, maar de kans om voordelig de eindbestemming te halen miniem. Dus:

1. Lees alle kleine lettertjes

Dub niet slechts over hypotheekhoogte, hypotheektype, rentevaste periode en aanbieders. Duik vooral in de kleine lettertjes. Ze kunnen kapitalen kosten.

2. Herken budgethypotheken

Louter budgethypotheken bieden Argenta, BNP Paribas, DBV, De Hypotheekshop, Florius, MoneYou, Philips Pensioenfonds en (voormalig) DSB. Veel andere geldgevers bieden naast budget- ook normale hypotheken.

3. Beoordeel voorwaarden

De Consumentenbond waardeert hypotheekvoorwaarden. In de laatste Geldgids kregen slechts twee hypotheken een 7 of meer. Dat waren: SNS Regio Bank Spaarrekening en SNS Regio Bank Aflossingsvrije hypotheek. Acht hypotheekproducten scoorden rapportcijfer 4 of lager, namelijk: De Hypotheker SKP SpaarBeter Voordeel, Reaal Aflossingsvrij Victoria, ING Voordeelrente, Delta Lloyd Fixe Budget Hypotheek DLH, SNS Bank Budget Hypotheek Aflosvrij, Directbank Budgethypotheek, Nationale-Nederlanden Basisvariant Hypotheek en Bank of Scotland Budget Hypotheek.

Lees meer van Erica Verdegaal via nrc.nl/ nrcweekblad

    • Erica Verdegaal