Davis en Sáblíková schaatsen records in Berlijn

De Amerikaanse schaatser Shani Davis heeft gisteren in Berlijn de eerste wereldbekerwedstrijd op de 1.000 meter gewonnen in een nieuw baanrecord van 1.08,53. Bij de vrouwen kwam de Tsjechische Martina Sáblíková op de drie kilometer in het Berliner Sportforum tot een nieuwe toptijd van 4.00,75. De Nederlandse schaats(st)ers haalden op geen enkele afstand het erepodium.

Bij de internationale start van het olympische seizoen werd vooral bij de vrouwen veel duidelijk over de krachtsverhoudingen. Sáblíková (22) was een klasse apart. De Japanse Masako Hozumi (23) werd op vijf en halve seconde achterstand tweede, de Duitse Stephanie Beckert (21) op meer dan zes seconden derde. Routiniers als Daniela Anschütz-Thoms, Kristina Groves, Clara Hughes en de na een blessure teruggekeerde Cindy Klassen verloren nog meer. „Wunderbar”, jubelde Sáblíková na afloop. Haar trainer Petr Novák gaf vooraf aan dat ze door een wisseling van schaatsschoenen nog niet eens op haar best was.

De Nederlandse prestaties staken er schril bij af. Vooral de schaatssters van de TVM-ploeg vielen tegen. Nadat vorige week bij de NK afstanden Paulien van Deutekom en Marrit Leenstra zwaar teleurstelden en zich niet wisten te plaatsen voor ‘Berlijn’, had nu ook Ireen Wüst het zwaar. De nationaal kampioene vertrok tegen Hozumi als een raket, maar moest aan het eind van de race veel toegeven. „Ze reed te verkrampt”, analyseerde coach Gerard Kemkers. Met een elfde plaats, in 4.12,01, was regerend olympisch kampioene Wüst nog wel de eerste Nederlandse.

Achter Moniek Kleinsman – na een vlakke rit twaalfde bij haar internationale comeback – eindigde Renate Groenewold (TVM) pas als dertiende. „Na zeshonderd meter voelde ik de energie al wegstromen”, verklaarde de regerend wereldkampioene na afloop. Aan het eind van vorig seizoen onderging Groenewold een operatie wegens een hernia. Aanvankelijk herstelde ze vlot, later volgde een terugslag. „In mijn achterhoofd vroeg ik me af of het ooit goed zou komen.” Na een tweede plaats bij de NK afstanden vorige week vatte ze moed. „Ik had gedacht hier onder de 4.10 te rijden. Dit is een klap, een stap terug.”

Bij de mannen deklasseerde Davis de rest op de 1.000 meter. Vooral zijn slotronde van 26,3 was ongeëvenaard. De Rus Jevgeni Lalenkov werd op meer dan een halve seconde tweede, de Koreaan Joon Mun op bijna een seconde derde. Beste Nederlander was Mark Tuitert: vierde. Zijn ploeggenoot Stefan Groothuis, vorig jaar winnaar in Berlijn, kwam ten val. Simon Kuipers, ook van de voormalige DSB-ploeg, blesseerde op de eerste 500 meter (in 34,80 gewonnen door de Koreaan Kang-Seok Lee, red.) zijn lies en trok zich terug voor de 1.000 meter.

    • Maarten Scholten