Britse premier eist snel einde aan corruptie in Afghanistan

De Afghaanse president Hamid Karzai moet snel een einde maken aan de corruptie binnen zijn regering, anders verliest hij de steun van de Britse regering.

Dat zei de Britse premier Gordon Brown gisteren in een toespraak, waarin hij probeerde de tanende steun onder de Britse bevolking voor de militaire missie in Afghanistan op te krikken.

Volgens Brown moet Karzai vijf tests doorstaan. De belangrijkste is het bestrijden van corruptie. Verder eist Brown dat Karzai de Afghaanse strijdkrachten versterkt, werkt aan verzoening tussen bevolkingsgroepen, economische ontwikkelingen stimuleert en beter gaat samenwerken met Pakistan.

Brown is niet van plan om de 9.000 Britse NAVO-militairen terug te trekken uit Afghanistan. Ook niet als Karzai niet aan zijn vijf eisen zou voldoen. Maar hij zal in dat geval wel zijn steun aan de regering opzeggen.

Vorige week kwamen zeven Britse militairen om in Afghanistan. De steun voor de missie onder de Britse bevolking neemt snel af. Volgens een recente opiniepeiling door de tv-zender Channel 4 denkt 57 procent van de Britten dat de strijd tegen de Talibaan niet te winnen is. 73 procent vindt dat de militairen binnen een jaar uit Afghanistan moeten vertrekken.

Brown, die vreest dat Afghanistan een thema wordt in de campagne voor de Lagerhuisverkiezingen van volgend voorjaar, verdedigde in een interview de Britse aanwezigheid in Afghanistan, die bedoeld is om het Verenigd Koninkrijk tegen terrorisme te beschermen en te voorkomen „dat Al-Qaeda macht krijgt in Pakistan en Afghanistan”.

Brown wilde niet ingaan op eventuele sancties als Karzai niet aan zijn vijf eisen tegemoetkomt. De oppositie verweet hem dat hij „loze dreigementen” had geuit. (AP, Reuters, BBC).