Bonhams veilt collectie porselein van Meissen

Het Britse veilinghuis Bonhams speurt sinds vier jaar in Nederland naar kunst voor de veilingen in Londen. „Dit is een wereld van elkaar iets gunnen.”

Amsterdam 27-10-2009 Saskia Magnin van veilinghuis Bonhams met een Meissen ronde schotel(ca 1725) Foto NRC H'blad Maurice Boyer Boyer, Maurice

Koningen, tsaren en pausen aten ervan: servies van Meissen. Een indrukwekkende verzameling van het weelderig gedecoreerde porselein wordt vanaf 25 november in Londen geveild: vierhonderd achttiende-eeuwse borden, vazen en theepotten.

Het delicate serviesgoed is de afgelopen veertig jaar bijeengebracht door Horst en Dieter Hoffmeister. De Duitse broers gaven hun collectie tien jaar geleden in langdurig bruikleen aan het Museum für Kunst und Gewerbe in Hamburg. Maar door de recessie in problemen geraakt, besloten ze afgelopen zomer om hun verzameling te laten veilen. Verwachte opbrengst: zeker 3 miljoen pond.

Niet bij Christie’s of Sotheby’s, maar bij het Britse Bonhams. Om Hollandse porseleinverzamelaars te interesseren waren een aantal topstukken vorig week te zien in de Nederlandse vestiging.

Bonhams heeft sinds vier jaar een kantoor in Amsterdam, geleid door juriste Saskia Magnin. Zij moet hier goederen verwerven die in Londen kunnen worden geveild. „Ik leg hier contacten tussen cliënten en onze experts.”

Magnin organiseert in Nederland zeker zestig taxatiedagen per jaar. Deze maand kunnen verzamelaars bijvoorbeeld antieke meubels, sieraden en muziekinstrumenten laten waarderen. Maar ook voor schilderijen, zilver, wijn en auto’s komen regelmatig specialisten uit Londen of Parijs.

Bonhams is door overnames in de VS en Australië sterk gegroeid en had twee jaar geleden een omzet van 600 miljoen dollar. „Voor auto’s, zilver en muziekinstrumenten moet je echt bij ons zijn”, zegt Magnin. „Het hoofd van onze afdeling keramiek is John Sandon, bekend van de BBC Antiques Road Show.” Andere specialismen van Bonhams zijn geschilderde portretminiaturen, nautische instrumenten en antieke wapens.

Magnin begon in Nederland met een blanco databestand. „Achter je bureau zitten en wachten tot de telefoon gaat, dat werkt niet. Je moet erop uit. Verzamelaars kennen en gekend worden, daar gaat hem om. Dit is een wereld van elkaar iets gunnen.”

Bonhams heeft als voordeel dat het minder groot is dan Sotheby’s en Christie’s, zegt Magnin. „We zijn daardoor, denk ik, flexibeler en kunnen maatwerk leveren. Daar voelen sommige cliënten zich prettiger bij.”

Een ander voordeel, zegt Magnin, is dat Bonhams minder hoog in de markt opereert. „Wij veilen ook kopjes van 400 euro als dat in een veiling een mooie aanvulling vormt.” Voor haar Nederlandse cliënten houdt ze wel rekening met een natuurlijks drempel, de Noordzee. „De transportkosten naar Engeland moeten wel opwegen tegen de opbrengst. En niet alle kunst is het waard om in Londen geveild te worden.”

Welke Nederlandse verzamelingen gingen bij Bonhams onder de hamer? Magnin aarzelend: „Ik moet discreet zijn, daar kan ik weinig over zeggen.” Na enig aandringen geeft ze drie voorbeelden. In 2007 en 2008 veilde Bonhams een collectie wapens uit de Gouden Eeuw van Henk Visser. Een groot deel kwam terecht in het Rijksmuseum. In Parijs veilde Bonhams vorig jaar een deel van de verzameling van de Nederlandse autoliefhebber Pim Hascher. Alleen zijn Bugatti Type 43 Grand Sport uit 1929 bracht al 1,2 miljoen euro op.

Ten slotte wijst Magnin op een veiling die Bonhams op 28 november houdt in het nieuwe BMW museum in München: The Willy Neutkens Collection of Important BMW Motorcycles. Deze vorig jaar overleden Brabantse motorliefhebber verwierf in 1998 een plek in het Guinness Book of Records als eigenaar van de meeste motorfietsen van één merk. Hoe ze de collectie van bijna honderd motorfietsen verwierf? Magnin lacht: „Dat heeft te maken met mensen kennen.”

    • Arjen Ribbens