Bomen en zuurstof

Hoeveel bomen en planten zijn nodig om genoeg zuurstof te geven aan één mens? Dat vroeg Minke Mulder (12 jaar) uit De Bilt. Het antwoord hierop is meestal: twee of vier grote bomen. Biologen weten hoeveel zuurstof een mens gebruikt en hoeveel een flinke boom maken kan. Makkelijk! Maar er is een probleem. In de winter maakt een boom zonder bladeren helemáál geen zuurstof. En de bladeren die in oktober op de grond vielen, gaan juist verrotten en gebruiken dan veel zuurstof. Als de boom later zelf dood op de grond valt wordt het nog erger. Samen met zijn dode blaadjes maakt hij alle zuurstof weer op die hij ooit maakte. Maar ook niet méér gelukkig, daarom blijft er altijd genoeg zuurstof over. Kunnen we de planten dan missen? Nee, we hebben toch eten nodig! Karel Knip

Ook een vraag? Stuur dan een mail naar: zeepaard@nrc.nl. Als je vraag wordt uitgekozen, win je een Dr. Zeepaard T-shirt.

    • Karel Knip