Bij de voorplaat

Voor het eerst is het gelukt om hoogwaardige parels te kweken van de Roze vleugelhoorn Strombus gigas (hier rechts), een schelpdier uit het Caraïbisch gebied. Op de voorplaat staat de foto van deze parel, die wetenschappers van het oceanografisch instituut van de Florida Atlantic University deze week publiceren in het wetenschappelijk tijdschrift Gems & Gemology. Parels kunnen ontstaan als iets scherps van buiten het vlees van een schelpdier binnendringt. Laagje voor laagje wordt het vreemde object dan ingekapseld. Zo ontstaan vele dunne concentrische lagen van calciumcarbonaat die het invallende licht weerkaatsen en met elkaar interfereren. Dat verklaart de bijzondere glans en, in het geval van de roze vleugelhoorn, ook parelkleuren als wit, oranje, geel, rood of bruin. In kwekerijen wordt de kern van de parel in de schelp gebracht, soms is dat een klein stukje schelp, soms een stukje van de mantel (vlees van een donorslak). [MvN]