Bert & Ernie

Wie zijn de mannen-van-de-week?

Dat kunnen er maar twee zijn: Bert (die gele) en Ernie (met oranje hoofd).

Oké, voor we verder gaan: hoe spreek je hun namen uit?

Goede vraag. Veel mensen hebben het over Bert en Urnie. Fout. Amerikanen zeggen wel Urnie, maar die zeggen ook Burt. Hier heten ze Bert en Ernie.

Waarom staan ze hier deze week, een jubileum?

Inderdaad, op 10 november is het veertig jaar geleden dat het Amerikaanse Sesame Street voor het eerst te zien was.

Poeh hé, zou Tommie zeggen. Waarom zijn hij, Ieniemienie en Pino eigenlijk niet de poppen-van-de-week?

Zij zijn nog niet zo oud: het Nederlandse Sesamstraat werd voor het eerst op 4 januari 1976 uitgezonden. Wie wel in de eerste Sesame Street zaten: Big Bird (de Amerikaanse gele versie van Pino), Kermit de Kikker, Koekiemonster en Oscar Mopperkont (het monster, toen nog oranje, in de afvalemmer). Niet veel later verscheen ook Grover in Sesame Street.

Was die eerste uitzending, in 1969, gedenkwaardig?

Ach... Ernie zat in bad en Bert moppert wat op hem. Ernie zingt het liedje Everybody Wash en hij moet huilen, omdat hij zo van het getal 2 houdt. Kermit vertelt over de letter W en wordt vervolgens door die letter aangevallen. De uitzending duurde bijna 55 minuten.

Wat zijn Bert & Ernie van elkaar?

Ze werden geïntroduceerd als ‘vrienden’. Er zijn hardnekkige geruchten dat het een homostel is. Niet waarschijnlijk: ze slapen in aparte bedden.

Hebben de heren nog hobby’s?

Jazeker. Bert spaart paperclips, houdt van duiven en lezen, vooral de boeken over de potloden Zipje & Zopje („Avonturen van twee potloden, wat is daar nou spannend aan, Bert?”). Is vaak wat humeurig en zeurt veel. Hij lijkt de verstandigste van de twee. Laat vaak een windje. Ernie houdt van muziek maken en zijn Rubber Eendje, maakt graag rommel en heeft een hekel aan opruimen. Is het bijdehandje van het duo en maakt altijd grapjes over de windjes van Bert.

Peter Leijten

    • Peter Leijten