AFM legt boete op aan Afab

Financieel dienstverlener Afab heeft vorige week een boete van 24.000 euro gekregen van toezichthouder AFM. De Autoriteit Financiële Markten stelt dat Afab-dochter Hollandsche Disconto Voorschotbank bv (HDV) de beoordelingscriteria van consumptief krediet onvoldoende heeft vastgelegd. Ook waren die criteria onvoldoende gericht op het voorkomen van overkreditering, waardoor niet is uit te sluiten dat mensen te hoge kredieten hebben gekregen ten opzichte van hun inkomen en financiële situatie.

De AFM heeft van oktober 2008 tot augustus dit jaar onderzoek gedaan naar de gang van zaken bij HDV. HDV had volgens de toezichthouder bij de berekening van het nettoloon, dat de basis vormt voor kredietverstrekking, niet vastgelegd hoe rekening moet worden gehouden met pensioeninhoudingen. Ook had het bedrijf niet geregeld hoe rekening moet worden gehouden met periodieke lasten bij een hypothecair krediet, zoals aflossing.

Eerder dit jaar kreeg Afab ook al een boete van de AFM en er lopen nog meer onderzoeken, onder meer naar de advisering bij koopsomverzekeringen, de vakbekwaamheid en de klachtenregeling bij Afab. De huidige boete is vergelijkbaar met een boete die DSB Bank eerder dit jaar kreeg wegens onvoldoende heldere criteria ter voorkoming van overkreditering. Afab bevestigde eerder deze week al de boete te hebben gekregen. De kredietbemiddelaar kondigde onlangs een reorganisatie aan omdat het in financiële problemen is gekomen.