Voorzitter bond weg om affaire seksetest

Nooit zou hij zich verontschuldigen voor de in het geniep afgenomen seksetest bij hardloopster Caster Semenya. En nooit zou hij zijn baan als voorzitter van de Zuid-Afrikaanse atletiekbond opgeven. Maar gisteren bood Leonard Chuene „publiek en onconditioneel” excuses aan richting „Semenya, haar familie, de president van Zuid-Afrika en de Zuid-Afrikanen”. En een uur later stelde het nationale olympisch comité hem op non-actief.

Semenya won in augustus bij de WK atletiek met overweldigend verschil goud op de 800 meter. Maar al een maand eerder waren bij de internationale atletiekfederatie IAAF twijfels gerezen over haar progressie. Op verzoek van de IAAF liet de Zuid-Afrikaanse bond Semenya medisch onderzoeken, terwijl de achttienjarige atlete zelf te horen kreeg dat ze slechts aan een reguliere dopingtest onderworpen was. Athletics South Africa stond erop dat ze zou deelnemen in Berlijn, met een vernederende mondiale discussie over haar geslacht tot gevolg.

Bij terugkomst in Zuid-Afrika werd Semenya onthaald door een vuurspuwende Chuene die een handvol verontwaardigde politici had opgetrommeld die de westerse atletiekbazen van racisme betichtten. Een onderzoekscommissie van regeringspartij ANC, met onder anderen Winnie Madikizela-Mandela, riep Chuene vorige week op zich voor zijn leugens te verantwoorden. Chuene heeft erkend dat hij gelogen heeft, maar wilde gisteren niet reageren op zijn schorsing.

Eind deze maand wordt de officiële uitslag van het sekseonderzoek verwacht.