Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteit

Eénvandaag. Terugblik op de val van de Muur in november 1989. Ned.1, 18.15-18.30u.

Staatsbezoek Mexico. Tot en met vandaag is koningin Beatrix op staatsbezoek in Mexico. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn mee. Naast alle officiële ontvangsten en plichtplegingen is er ook een inhoudelijk gedeelte. Hierbij draait het om stadsontwikkeling, energie en klimaatverandering. Verslag van het bezoek door Astrid Kersseboom. Ned.1, 19.25-20.00u.

Nova. Interview met politiek wetenschapper Daniel Goldhagen over zijn boek en de documentaire Worse than war, dat gaat over genocide. Morgen: verslag congres D66. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Hanneke Groenteman praat over haar maagverkleining en het boek dat zij erover schreef: Bestemming bereikt? Voorschot op de finale van de tv-serie waarin wordt bepaald wie de nieuwe leadzanger wordt van de Haagse popband Di-rect, met optreden van de kanshebbers Sven en Marcel. Regisseur en scenarioschrijver Paul Ruven komt terug op zijn oproep voor het gouden filmidee, bestaande uit één zin. Tafelheer is Marc-Marie Huijbregts. Ned.3, 19.30-20.20u.

Vrouw & Paard. Vijf vrouwen, onder wie Fidan Ekiz, Marianne van den Anker en Barbara Barend praten met Bas Heijne over de vraag of Geert Wilders een racist en/of extreem-rechts is, over het gedrag van Pechtold en Van der Laan en over de grimmigheid van de discussies. Met elkaar praten ze over de ‘verjuffing’ van het onderwijs, het divagedrag van Theo Maassen en hun waardering voor GeenStijl. Ned.2, 21.15-22.00u.

Pauw & Witteman. Cabaretier Youp van ’t Hek laat het fotoboek Bob & Youp zien. Hij schreef de teksten bij de foto’s van Bob Bronshoff van opvallende gebeurtenissen en toevallige passanten. Generaal-majoor Mart de Kruif vertelt over het zuiden van Afghanistan, waar hij het commando voerde over alle NAVO-troepen, 40.000 militairen uit zestien landen. Ned.1, 23.00-23.55u.

Friday Night with Jonathan Ross. Gasten zijn de Britse droogkomiek Jimmy Carr, de tennisster Serena Williams en de zanger Robbie Williams die twee nummers laat horen uit zijn laatste show. BBC 1, 23.35-0.35U.

informatief

Aspekte. Cultureel magazine. Aandacht voor een speelfilm en een documentaire over kindermisbruik. Verder: ter gelegenheid van zijn 250ste geboortedag wordt de dichter, filosoof en schrijver Johann Christoph Friedrich von Schiller (1759-1805) belicht als misdaadauteur en Hamburgse kunstenaars op de barricade voor het behoud van historische plekken in de stad. ZDF, 23.30-0.00u.

Metropolis TV: Nieuwsjagers. De correspondenten gaan op pad met nieuwsjagers. In Nicaragua doet radioreporter Calulo op live verslag van verkeersongevallen waarbij hij heen en weer racet tussen verwrongen autowrakken en ziekenhuizen. In Indonesië gaat correspondent Jamal mee op speurtocht met Agus, een journalist van Misteri Magazine, een tijdschrift dat zich specialiseert in interviews met geesten. Voor zijn blad werkt hij aan een stuk over de geesten van Nederlandse kolonialen die ook na hun dood de Indonesiërs maar niet met rust willen laten. Verder blogger Tiger Temple die vanuit Peking de grenzen van China’s persvrijheid opzoekt, de Russische Peter R. de Vries, een duik in de Russische subcultuur van New York en een reportage over een vrouwelijke journalist bij de Hezbollah-zender Al Manar in Libanon. Ned.3, 0.10-0.40u.

amusement

Typisch RTL. Presentator Peter van der Vorst kijkt terug op twintig jaar RTL en praat met RTL-gezichten van vroeger en nu. RTL 4, 21.30-22.30u.

CQC. Satirische nieuwsshow met onder meer: homohaat onder jongeren, achter de schermen bij een fotoshoot voor Playboy en adviezen gevraagd voor de restyling van PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer. Veronica, 22.30-23.25u.

sport

Voetbal: Eerste divisie. Rechtstreeks verslag van SC Cambuur - Excelsior. RTL 7, 19.25-21.25u.

Eerste divisie. Samenvattingen van de voetbalwedstrijden uit de eerste divisie. RTL 7, 22.55-0.00u.

Schaatsen World Cup Berlijn. Samenvattingen van de 500 m en 1000 m mannen en de 3000 m vrouwen. Ned.3, 23.15-0.10u.