VN vragen onderzoek Gaza-oorlog

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft Israël en de Palestijnen gisteren opgeroepen een „geloofwaardig” onderzoek in te stellen naar beschuldigingen van oorlogsmisdrijven tijdens Israëls offensief tegen Hamas in de Gazastrook van vorige winter.

De resolutie, die met 114 tegen 18 stemmen bij 44 onthoudingen werd aangenomen, volgde op aanbevelingen van de Zuid-Afrikaanse rechter Goldstone, die voor de VN-Mensenrechtenraad het Gaza-offensief heeft onderzocht.

Israël, dat niet heeft willen meewerken aan Goldstones onderzoek, liet weten dat de resolutie niet de steun had van de „morele meerderheid” van de wereld en dat het Israëlische leger „hogere militaire en morele standaarden had gehanteerd dan ieder van de instigators van deze resolutie”.

De resolutie was ingediend door Arabische landen. Onder de tegenstemmers waren behalve Israël de Verenigde Staten, Nederland, Duitsland en Italië. De Europese Unie stemde verdeeld. Enkele kleine lidstaten stemden voor, terwijl Groot-Brittannië en Frankrijk zich van stemming onthielden.

In de Gaza-oorlog werden in drie weken ongeveer 1.400 Palestijnen gedood, van wie honderden burgers, en 13 Israëliërs. Hamas maakte zich volgens het rapport schuldig aan oorlogsmisdrijven met zijn raketaanvallen op Israël, terwijl Israël onder andere disproportioneel geweld had gebruikt en burgers als doelwit had gekozen.

Goldstone zelf heeft na publicatie van zijn rapport onderstreept dat een eind moet komen aan de straffeloosheid in het gebied. Zijn rapport roept de VN-Veiligheidsraad op de zaak naar het Internationaal Strafhof te verwijzen als de partijen zelf geen geloofwaardig onderzoek instellen. Het is niet te verwachten dat dit gebeurt aangezien de VS dat met een veto kunnen verhinderen.

De Israëlische premier Netanyahu zei gisteren dat Iraanse inspanningen om burgers te doden door grote hoeveelheden wapens naar het Libanese Hezbollah te smokkelen de „echte oorlogsmisdaad vormen waarover de VN-Veiligheidsraad zich zou moeten buigen”. Hij doelde op de Israëlische wapenvondst in een vrachtschip in de Middellandse Zee. Volgens Israël gaat het om een Iraanse wapenzending aan Hezbollah, waarvoor het echter nog geen bewijs heeft gepresenteerd. (Reuters, AP)