VN halen deel staf weg uit Kabul na aanslag

De Verenigde Naties halen tijdelijk ongeveer de helft van hun buitenlandse personeel uit Afghanistan, na een zware aanval vorige week op een pension in Kabul waar VN-medewerkers verbleven.

Ongeveer 600 medewerkers worden nu drie tot vier weken verplaatst naar een veiliger locatie. De meesten van hen vertrekken naar Dubai; een kleine groep zal elders in Afghanistan verblijven. De VN benadrukken dat het niet gaat om een evacuatie. „De VN zijn al een halve eeuw in Afghanistan en we zijn niet van plan nu te vertrekken”, aldus een VN-woordvoerder. „Maar na de gebeurtenissen van vorige week, moeten we er natuurlijk voor zorgen dat we ons personeel kunnen beschermen.”

De missie van de VN in Afghanistan heeft ongeveer 5.600 medewerkers, van wie ongeveer 1.100 buitenlanders. De meeste buitenlandse werknemers wonen in de hoofdstad Kabul, verspreid over meer dan 90 pensions. Toen gewapende mannen zo’n pension in Kabul vorige week bestormden werden vijf buitenlandse medewerkers gedood.

De dood van vijf Britse militairen, die woensdag op hun basis in het zuiden van Afghanistan werden doodgeschoten door een Afghaanse politieagent, heeft in Groot-Brittannië de twijfels over de missie verder aangewakkerd. De buitenlandse troepen proberen de Afghaanse politiemacht in hoog tempo uit te breiden. Het incident heeft tot kritiek geleid dat men daarbij te snel te werk gaat en onvoldoende informatie verzamelt over de agenten in opleiding.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken vindt dat de Europese landen in Afghanistan meer moeten samenwerken. Gevraagd of de NAVO niet goed functioneert in het land zei hij: „Ze functioneert helemaal niet.” Volgens hem moet het bondgenootschap zich achter president Karzai scharen nu hij officieel herkozen is. „Karzai is corrupt, oké. Maar hij is onze man.” (AP, AFP, Reuters)