Twijfel over redding SGBB

Het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie heeft de drie woningcorporaties die de noodlijdende SGBB corporatie in Hoofddorp met 104 miljoen euro willen redden, gewaarschuwd dat hun plan mogelijk de wet overtreedt. Het ministerie is bang dat het bod van het consortium van Woonzorg Nederland, Habion en Ouderenhuisvesting Rotterdam schuldeisers van SGBB bij een eventueel faillissement kan benadelen, zo schrijft directeur-generaal Leon van Halder.

Maandag overlegt het ministerie met het consortium. SGBB heeft vorig jaar ruim 300 miljoen euro verloren door afboekingen op vastgoed en grond.

Volgens een woordvoerder van Woonzorg Nederland gold het aanbod tot afgelopen maandag en is het „feitelijk van tafel”, maar reageren de corporaties positief op het verzoek van het ministerie om een gesprek. Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn de partijen uitgenodigd om een toelichting op hun plannen te geven.

SGBB zelf had vanochtend geen uitnodiging voor maandag gehad. SGBB heeft nog geen antwoorden op haar vragen gehad, zegt interim-bestuurder Karin Rosielle en daarom ook geen ja of nee gezegd.

Als het consortium afhaakt, zal SGBB gesaneerd worden op kosten van de sector.

Kamerlid Staf Depla (PvdA) vindt dat partijgenoot minister Eberhard van der Laan geen geld in SGBB moet steken, maar dat de branche zelf collectief moet optreden. Depla waarschuwt tegen een vergrote rol van Woonzorg Nederland, gezien haar aandeel in de sores van woonzorgconcern Espria.

    • Menno Tamminga