Tsvangirai heft boycot regering op

De Zimbabweaanse premier Morgan Tsvangirai heeft zijn boycot van de coalitieregering met president Robert Mugabe beëindigd. Na een bijeenkomst van leiders van het regionale overlegorgaan SADC, gisteren in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo, heeft hij Mugabe dertig dagen de tijd gegeven om het vorig jaar overeengekomen politiek akkoord volledig door te voeren.

Tsvangirai en de andere ministers van de Movement for Democratic Change (MDC) besloten half oktober niet langer aan kabinetsvergaderingen deel te nemen en het overleg met Mugabes Zanu-PF te staken. Directe aanleiding hiervoor was de arrestatie van MDC-kopstuk Roy Bennett, een vertrouweling van premier Tsvangirai en kandidaat van de MDC om onderminister van Landbouw te worden.

De MDC ging in februari met Mugabe samenwerken. Maar essentiële onderdelen van het coalitieakkoord zijn door de Zanu-PF nooit geïmplementeerd. Zo heeft Mugabe geweigerd de door de MDC voorgedragen provinciegouverneurs te beëdigen. Ook zijn de bezettingen van boerderijen niet gestopt. MDC-aanhangers zijn ondanks het nieuwe politieke klimaat in Zimbabwe nog steeds slachtoffer van intimidatie en repressie door de politie en het leger, zei Tsvangirai toen hij zijn medewerking aan het kabinet tijdelijk opschortte.

President Mugabe noemde de boycot een „non-event” en dreigde vorige week nieuwe ministers te benoemen.