Toverende Stoch redt FC Twente

FC Twente 2 FC Sheriff 1

Ruststand 1-0. 8. Stoch 1-0, 68. Tioté (eigen doelpunt) 1-1, 89. Stoch 2-1. Scheidsrechter: Koelbakov (WRu). Toeschouwers: 19.000.

Met twee staaltjes van toverij van de voeten van Miroslav Stoch (20) sleepte FC Twente zich gisteravond naar de overwinning op FC Sheriff. De Slowaakse huurling van Chelsea onderscheidde zich op een avond dat de koploper van de eredivisie onzeker en onzorgvuldig voetbalde.

FC Twente leed twee weken geleden tegen de Moldavische kampioen de eerste nederlaag van dit seizoen. In Tiraspol sprak trainer Steve McClaren destijds van een black-out die in de return hersteld kon worden. In de tussengelegen competitieduels won de ploeg uit Enschede simpel van FC Groningen en moeizaam van Roda JC.

Verdediger Peter Wisgerhof stelde gisteravond na de zege op FC Sheriff dat het een geruststellende gedachte is dat FC Twente waarschijnlijk maar drie punten hoeft te halen in de komende twee groepsduels voor een vervolg in de Europa League. Toch heeft hij zorgen over het spelpeil. „We speelden tegen FC Groningen goed, tegen Roda JC weer wat minder en vandaag was het heel slecht.”

„We waren slordig, speelden elkaar verkeerd aan en schoten ballen zomaar over de zijlijn”, vond Wisgerhof. „We waren te slap in persoonlijke duels, daardoor maakte FC Sheriff nog gelijk. Toen zij risico’s moesten nemen, hadden we moeten profiteren van de ruimte, maar dat gebeurde niet. Op deze manier zouden we het tegen elke tegenstander moeilijk hebben.”

Wisgerhof blikte vooruit naar het competitieduel met Ajax, zondag. „Dan moet het heel wat beter, anders maken we geen schijn van kans.” Hij kreeg bijval van trainer Steve McClaren. De oud-bondscoach van Engeland zei dat zijn ploeg tegen Ajax op minder genade hoeft te rekenen. „Het spel was armoedig, maar we bleven geloven in een overwinning. Over het resultaat kunnen we tevreden zijn, maar we hebben niet goed gespeeld en te weinig gescoord. Dat zal tegen Ajax beter moeten.”

FC Twente trad in de eigen Veste aan met hetzelfde elftal dat twee geleden in Tiraspol verloor (2-0). De ploeg van McClaren wist in de openingsfase meteen gebruik te maken van de snelheid en behendigheid van buitenspelers Stoch en de Costa-Ricaan Bryan Ruiz en kwam in de achtste minuut op voorsprong. De Slowaak, met 1.68 meter de kleinste speler op het veld, schoot na een afgeslagen corner vanaf de rand van het strafschopgebied hard raak.

Verdedigend maakte FC Twente echter vanaf het begin een weifelende indruk. In het eerste kwartier kon eerst Aleksei Koetsjoek ongehinderd op het doel van Sander Boschker schieten, daarna speelde vleugelverdediger Ronnie Stam de bal in de voeten van tegenstander Benjamin Balima, die ook kon uithalen. Beiden schoten de bal net naast. In de eerste helft leden ook de middenvelders Kenneth Perez en Theo Janssen en de veelgeprezen verdediger Douglas ongelukkig balverlies. Wisgerhof herstelde met moeite de fouten van zijn ploeggenoten.

Omdat Blaise N’Kufo voor rust naliet de voorsprong te verdubbelen, speelde FC Sheriff in de tweede helft aanvallender. Opnieuw wist de verdediging van FC Twente zich geen raad bij balbezit en kwam de ploeg uit Tiraspol op gelijke hoogte. Luis Antonio Rodríguez zag de bal uit zijn voorzet in eigen doel gewerkt door Cheick Tioté, die was ingevallen voor Perez. Nog geen minuut later kon Rodríguez zelf scoren, maar hij miste alleen voor doelman Boschker. Met een passeeractie en een hard schot hielp Stoch FC Twente in de slotfase alsnog aan de overwinning.

„Natuurlijk was het niet goed wat we vanavond hebben laten zien”, zei de Slowaakse matchwinnaar na afloop. „Maar het is lekker eens een slechte wedstrijd te winnen. FC Sheriff speelde aanvallender dan we hadden verwacht. We hadden moeite onder hun druk uit te komen, zelfs nadat we op voorsprong waren gekomen. Gelukkig kreeg ik vlak voor tijd nog een keer de bal goed voor mijn voeten. Dit is misschien wel het belangrijkste doelpunt dat ik heb gemaakt.”

    • Michiel Dekker