Theater & Dans - En Verder

Balletgala

Het tweejaarlijkse Balletgala van Stichting Dansersfonds '79 bevat een gemengd program van internationaal vermaarde dansers en groepen. Damian Woetzel van het New York City Ballet danst Jerome Robbins’ virtuoze danssolo A Suite of Dances. Marianela Nuñez en Thiago Soares van The Royal Ballet uit Londen dansen de pas de deux uit Petipa’s Le Corsaire. Het Bayerisches Staatsballett toont een pas de deux uit Lady of the Camelias en Black Cake van Hans van Manen. Het Nationale Ballet danst Balanchine's feestelijke Who Cares? en Solo van Hans van Manen. Introdans doet Lucinda Child’ Concerto en in Evening Songs van Jirí Kylián. 13 Nov Muziektheater, Amsterdam. Inl. www.gastprogrammering.nl.

Ashton Brothers met NBE

Het Nederlands Blazers Ensemble maakt samen met de vier muzikale clowns van de Ashton Brothers een bewerking van Shakespeares sprookjeskomedie A Midsummer Night’s Dream, met muziek van Medelssohn en anderen. De Ashtons gebruiken acrobatiek en andere vormen van variété als aanleiding voor onnavolgbare, absurdistische slapstickacts. Het Blazersensemble, bekend van het Nieuwjaarsconcert, doet dat ook, maar dan heel anders. Tournee 6-15 nov. Inl: www.nederlandsblazersensemble.nl.

Sex & Drugs & Hoog-Barok

Een ruig rocknummer tegen Zeeland (en dus ook tegen Bløf), een deraillerend Brelchanson, een immorele lofzang op de twintigste eeuw, een jazznummer tegen jazz – en dat is nog maar een heel klein deel van wat Mike Boddé en Thomas van Luyn in Sex & Drugs & Hoog-Barok te bieden hebben. De meesters van de intelligente idiotie – bekend van De Mike & Thomas Show – presenteren losse nummers die allemaal te maken hebben met muziek en taal – en hoe daarmee met droogkomische virtuositeit te spelen valt. Inl. www.harrykies.nl.

Romeinse Tragedies

Toneelgroep Amsterdam herneemt Romeinse Tragedies: een zes uur durende voorstelling van drie tragedies van Shakespeare die in het oude Rome spelen: Coriolanus, Julius Caesar en Antonius en Cleopatra. In de regie van Ivo van Hove is het Forum een antracietkleurig congrescentrum geworden waar politici in pakken zaken doen. De marathon wordt gedragen door live video, live muziek, een lichtkrant en vijftien acteurs met zendmicrofoons Tussendoor kan het publiek zelf het Forum op. T/m 14 nov Groningen en Amsterdam. Inl www.toneelgroepamsterdam.nl.

Laura van Dolron

In de monoloog Iemand moet het doen doet Laura van Dolron wat ze al veel vaker heeft gedaan – en dat is een aanbeveling. Ze doet verslag van de reizen die ze de afgelopen periode maakte, op kosten van het Nationale Toneel: op retraite in Thailand, bij een kluizenaar in Spanje, bij Palestijnse jongeren in Jeruzalem, en bij een workshop ‘woede omzetten in liefde’ in Groningen. Het reisverhaal legt zij in het mozaïek van haar opvattingen. Ze paart de alternatieve levenswijzen die ze ontdekte aan kritiek op het Westen. T/m 14 nov. Nationale Toneel Gebouw. Inl: www.nationaletoneel.nl

Velvet Ibsen

In Vijand van het volk (1882) van Henrik Ibsen ontdekt een idealistische dorpsdokter dat het kuurbad vergiftigd is. Toneelgroep Maastricht plaatst het verhaal in de jaren zestig, met liedjes van The Velvet Underground, en maakt er een, wervelende, met souplesse en verve gespeelde voorstelling van. Tournee t/m 22 dec. Inl: toneelgroepmaastricht.nl