Thailand boos op Cambodja om baan ex-premier Thaksin

Bangkok. De Thaise regering heeft haar ambassadeur in Cambodja teruggetrokken, omdat de Cambodjaanse premier Hun Sen de voormalige Thaise premier Thaksin een baan heeft gegeven als economisch adviseur. Thaksin werd in 2006 door het leger afgezet en is ee tegenstander van de huidige Thaise regering. Hij verblijft in zelf verkozen ballingsschap sinds augustus vorig jaar, twee maanden voor hij werd veroordeeld tot twee jaar cel wegens corruptie. Thailand wil dat hij wordt uitgeleverd, maar Cambodja heeft al aangekondigd dat daarvan geen sprake zal zijn als hij besluit in het land te verblijven. ”Goede vrienden moeten elkaar helpen in moeilijke omstandigheden.” De verhouding tussen de buurlanden komt hiermee verder op scherp te staan. Cambodja en Thailand zijn al verwikkeld in een grensconflict rond de Preah Vihear tempel. Sinds deze in 2008 door Unesco op de Werelderfgoedlijst werd geplaatst, hebben beide landen er militairen gestationeerd en kwamen enkele soldaten om bij schietincidenten.