Stokpaardje

Een mens zit vol vooroordelen. Aan sommige van de mijne ben ik zeer gehecht. Zo zal ik niet snel afstappen van mijn overtuiging dat mannen met pinkringen eng zijn en krijg je mij van z’n lang zal ze leven niet in Uggs, zelfs al waren het de laatste schoenen op aarde.

Ook op eetgebied koester ik mijn taboes. Wie vaker een stukje van me heeft gelezen zal zich niet verbazen over de volgende, beslist niet-uitputtende opsomming: margarine, yogonaise, crème fraîche light, aardappelpuree uit een pakje, soep uit een zakje en Chicken Tonight.

Dat soort dingen eet je niet. Het is armoedig voedsel. (Eigenlijk zou het helemaal geen voedsel mogen heten.) En ik vind het oprecht vreemd dat niet iedereen dat me eens is. Net als ik me er serieus over verbaas dat mensen die geen vlees willen eten producten kopen die zo in elkaar zijn geknutseld dat ze lijken op precies datgene wat ze niet willen eten.

Toegegeven, ik emmer hier vaak over. Maar iemand zou me dit toch nog eens moeten uitleggen. Georgina Verbaan? Of Dolf Jansen, Marianne Thieme, of een van de andere Bekende Nederlanders die ons op de gloednieuwe VleesWijzer (www.vleeswijzer) proberen aan de Quorn, Valess en vegaburgers te krijgen? Dan mogen ze meteen ook uitleggen hoe dit illustere imitatievleestrio überhaupt bovenaan de Wijzer komt. Het is toch een vleeswijzer?

Goed. Stokpaardje weer in de kast. Ik ben ook niet helemaal eerlijk geweest, want heb verzuimd nummer twee op de VleesWijzer te noemen. Tofu zou je immers ook imitatievlees kunnen noemen. Maar ik vind tofu wel van een andere orde. Ten eerste is het een tamelijk zuiver product, gemaakt van sojabonen en calcium- of magnesiumsulfaat. Ten tweede is tofu door de Chinezen die het uitvonden nooit bedoeld als vleesvervanger. Tofu is in Azië gewoon tofu. Je eet het met of zonder dieren, en verder geen flauwekul. Amen.

Deze week blijkt alweer te kort om alle mogelijke tofutoepassingen te bespreken, maar laten we tot besluit een wat minder bekende nemen: tofu toe. Met zijdetofu (silken tofu) kun je in een handomdraai superromige desserts maken. Onderstaande chocolademousse is sowieso zalig, maar ook nog eens ideaal voor veganisten, mensen met een cholesterolarm of koemelkvrij dieet.

Voor 4 personen:

150 gram pure chocolade, in stukjes

300 gram silken tofu (toko), uitgelekt

3 - 4 eetlepels bruine basterdsuiker

extra: versgeraspte nootmuskaat of sinaasappelzest (of welk smaakje je er ook maar aan wilt geven)

Laat de chocolade au bain marie smelten. Pureer de tofu in de keukenmachine. Voeg de gesmolten chocolade en naar smaak basterdsuiker toe en meng goed. Voeg als je wilt een extra smaakmaker toe en verdeel de chocolademousse over 4 schaaltjes. Laat de mousse een uurtje opstijven in de koelkast.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over tofu en geef je beste tofurecept op nrcnext.nl/koken Op nrc.tv bakt Janneke focaccia.

    • Janneke Vreugdenhil