Staatssteun voorkomt paniek

Met bijna een miljard euro aan overheidssteun proberen hightechbedrijven in Nederland de recessie door te komen. Wat doen ze ermee?

Lichtgevend behang bij Holst Centre, researchinstelling in Eindhoven. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold eindhoven lichtgevend behang door holst zo komt de folie uit de machine over 2 jaar foto rien zilvold Zilvold, Rien

Het bedrijfsleven zucht onder de recessie, ook al zou een licht herstel nu in zicht zijn. Hightechbedrijven zijn voor een recessie extra gevoelig. ASML bijvoorbeeld, wereldmarktleider in chipmachines, zag zijn omzet over het eerste halfjaar gehalveerd. „Een absurd diepe dip,” zegt een woordvoerder van het bedrijf. Hightechbedrijven dreigden laboratoria te moeten sluiten en onderzoekers te ontslaan. Dat zou ten koste gaan van innovatie, terwijl van economische groei de helft te danken is juist aan innovatie, dus aan de introductie van nieuwe producten en technologieën, zegt de woordvoerder van ASML. De relatie tussen innovatie en economische groei is onmiskenbaar, beamen ze op het ministerie van Economische Zaken. Dus sprong de overheid bij.

Dat heeft volgens ASMI ervoor gezorgd dat bedrijven geen paniekmaatregelen gingen nemen. „Wij hadden waarschijnlijk dieper in onze organisatie gesneden als er geen steun was geweest, ” zegt de woordvoerder.

Voor 2009 en 2010 trekt het ministerie van Economische zaken bijna een miljard euro extra uit. Innovatie is fiscaal aantrekkelijker gemaakt. Er is geld voor vijf grote hightech onderzoeksprojecten waaraan 40 hightech bedrijven in Nederland deelnemen. Onderzoekers die bedrijven zelf niet meer kunnen betalen, mogen tijdelijk voor onderzoek worden ondergebracht bij universiteiten of andere instellingen op kosten van de overheid. Tweeduizend onderzoekers maken al van deze gelegenheid gebruik. Jaap Lombaers, managing-director van het kenniscentrum Holst Centre, dat twintig onderzoekers opvangt: „Door in crisistijd met hulp van de overheid te blijven innoveren, hopen we in Nederland ongemerkt een voorsprong op onze concurrenten op te bouwen, zodat we straks extra van een economische opleving kunnen profiteren.”

Wat doen hightech bedrijven met de extra overheidssteun? Drie voorbeelden.

    • Esther Wittenberg