Sirenes luiden in heel Friesland na incident kaasfabriek

Na een incident met salpeterzuur in het Friese dorp Dronryp zijn per ongeluk in de hele provincie de sirenes gaan loeien. Een woordvoerder van de brandweer stelt dat een medewerker een bedieningsfout heeft gemaakt. „Onder tijdsdruk gaan er wel eens dingen mis.”

Uit een tankauto op het terrein van de kaasfabriek van Friesland Campina ontsnapte vanmorgen even voor half tien een wolk salpeterzuur. De vrachtwagen was bezig 30.000 liter van die stof over te pompen naar een tank buiten op het terrein van de kaasfabriek. Daarbij raakte de slang los, aldus een politiewoordvoerder. Salpeterzuur wordt in verdunde vorm gebruikt als reinigingsmiddel. Alle wegen naar het dorp werden afgesloten en de hulpdiensten rukten met groot materieel uit. Twee meetploegen van de brandweer onderzochten de concentratie salpeterzuur in de lucht.

Er zijn geen gewonden gevallen. De bewoners van Dronryp werd geadviseerd deuren en ramen te sluiten en binnen te blijven. Dit gold ook voor omwonenden in de buurtdorpen en in Franeker en Harlingen. Vijf personen zijn uit voorzorg naar het ziekenhuis overgebracht met klachten aan de luchtwegen en de ogen.

Het luchtalarm, dat alleen voor de directe omgeving van de fabriek was bedoeld, ging volgens dorpsbewoners overigens pas anderhalf uur na het incident. Rond twaalf uur werd het alarm opgeheven.