Shell samen met Exxon in Iraakse olie

Energieconcern Shell gaat een van de grootste olievelden in Irak ontginnen, samen met het Amerikaanse Exxon Mobil. Het is het derde consortium dat in korte tijd toegang krijgt tot de energiebronnen van Irak.

Het contract voor Shell en Exxon Mobil is gisteren uitgegeven door het Iraakse ministerie van Olie. Eerder deze week gaf het ministerie al een contract aan een consortium bestaande uit het Italiaanse Eni, het Amerikaanse Occidental Petroleum en het Zuid-Koreaanse Kogas. Zij gaan een ander, kleiner veld, genaamd Zubair, ontginnen.

Het Iraakse parlement en het kabinet moeten de contracten nog goedkeuren.

Met de toekenning van de contracten opent Irak zich weer langzaam voor internationale oliemaatschappijen. In 1972 werd de energiesector in Irak genationaliseerd door Saddam Hoesein, en moesten buitenlandse oliemaatschappijen het land uit. De Amerikaans-Britse invasie in 2003, die leidde tot het afzetten van Saddam Hoessein, maakte de weg vrij voor hun terugkeer.

Afgelopen juni hield Irak zijn eerste veiling waarbij buitenlandse energieconcerns konden bieden op olie- en gasvelden. Toen werd slechts één contract uitgegeven, aan het Chinese CNPC en het Britse BP. Zij gaan samen het tot nu toe grootste bekende olieveld in Irak ontginnen, genaamd Rumaila. Veel andere bedrijven trokken zich terug, omdat de eisen van de Iraakse regering te streng waren. CNPC en BP vroegen 4 dollar per opgepompt vat olie, maar uiteindelijk gingen ze akkoord met de helft.

Ook Exxon Mobil en Shell wilden eigenlijk 4 dollar per opgepompt vat olie, maar gaan nu akkoord met 1,90 dollar. Het veld dat ze gaan ontginnen, West Qurna-1, bevat naar schatting 8,7 miljard vaten olie. Het belang van Shell in het project bedraagt 20 procent, Exxon Mobil heeft de rest.

De drie olievelden waarvoor het Iraakse ministerie van Olie nu contracten heeft uitgegeven, liggen betrekkelijk vlak bij elkaar, in het zuidelijke, shi’itische deel van het land. Of dit met een bedoeling is gedaan, is niet duidelijk.

Irak heeft na Saoedi-Arabië en Iran de grootse oliereserves ter wereld. Het land wil zijn olieproductie hebben opgevoerd van 2,5 miljoen vaten per dag nu, naar 7 miljoen vaten per dag in 2015.

Wereldwijd worden er nu dagelijks circa 84 miljoen vaten olie geproduceerd. De belangrijkste producenten zijn Saoedi-Arabië en Rusland, die beide een genationaliseerde energiesector hebben.