SBY tegen de 'juridische maffia'

Een groot corruptieschandaal in Indonesië heeft gisteren geleid tot het aftreden van een hoge politiefunctionaris en een plaatsvervangend hoofdaanklager.

Het is het voorlopig hoogtepunt van een maandenlang conflict tussen de nationale politie en het Openbaar Ministerie aan de ene kant, en de Commissie ter Uitroeiing van Corrupie (KPK). Afgeluisterde telefoongesprekken, die deze week publiekelijk werden afgespeeld in het Constitutioneel Hof, wezen op een samenzwering tussen functionarissen bij politie en justitie om de invloedrijke anti-corruptie commissie uit te schakelen. Daarbij werden twee ondervoorzitters van de KPK vorige week gearresteerd wegens afpersing en machtsmisbruik.

Afgelopen week demonstreerden Indonesiërs om de KPK te steunen. De twee ondervoorzitters werden in vrijheid gesteld.

President Susilo Bambang Yudhoyono hield zich lang afzijdig. De president, meestal aangeduid als SBY, wilde de opsporingsautoriteiten niet van zich vervreemden. Maar onder druk drong hij uiteindelijk aan op het aftreden van de hoge functionarissen. De bestrijding van de „juridisch maffia” krijgt nu topprioriteit, zei de president. De KPK wordt gezien als succesvol in de strijd tegen corruptie. De politie en het OM hebben een reputatie van corruptie in Indonesië, dat volgens Transparancy International geldt als een van de meest corrupte landen ter wereld.