Saoedische aanval op rebellen Jemen

Saoedi-Arabië heeft vandaag bevestigd luchtaanvallen te hebben uitgevoerd op „infiltranten” uit Jemen, en aangekondigd de aanvallen voort te zetten tot het grensgebied weer veilig is. De aanvallen volgden op het bericht dat Jemenitische shi’itische rebellen op Saoedisch grondgebied een Saoedische grenswacht hadden gedood. De rebellen claimden een strook Saoedisch gebied in handen te hebben.

Arabische diplomaten meldden gisteren dat de Saoedische aanvallen ook artilleriebeschietingen omvatten en eveneens waren gericht tegen rebellenposities binnen Jemenitisch gebied. Maar het officiële persbureau SPA onderstreepte dat de vliegtuigen binnen Saoedisch gebied opereren. De rebellen meldden doden en gewonden, maar daarvan is geen onafhankelijke bevestiging..

In Noord-Jemen is het Jemenitische regeringsleger sinds augustus verwikkeld in een groot offensief tegen rebellen van de shi’itische zaïditische sekte, die naar hun zeggen in opstand zijn gekomen wegens de politieke en economische achterstelling van hun gebied. De Jemenitische regering beschuldigt Iran van steun aan de rebellen. Dezen spreken dat tegen. Op hun beurt zeggen de rebellen al geruime tijd dat Saoedi-Arabië het Jemenitische regeringsoffensief met wapens steunt. Dat heeft Riad weer ontkend.

Hulporganisaties zeggen dat sinds augustus tienduizenden mensen in het noorden zijn ontheemd geraakt door de gevechten, en honderden zijn gedood. De autoriteiten laten in het oorlogsgebied geen journalisten toe.

Een anonieme Saoedische regeringsadviseur zei gisteren dat het luchtoffensief een grondactie zou kunnen omvatten om „kampen van rebellen te zuiveren”. Een en ander zou dan gebeuren in coördinatie met de Jemenitische regering. (AP, AFP, Reuters)