Romantische aria met lenige hoogte

cd opera Jonas Kaufmann Mozart, Schubert, Wagner tenor

cd opera

Jonas Kaufmann Mozart, Schubert, Wagner

De nog jonge Duitse tenor Jonas Kaufmann is er een van de zeldzame, krachtig-baritonale soort. Bij de Muntopera in Brussel was hij al eens een geweldige Faust, nu is er zijn tweede cd met grote romantische aria’s. De vorige wijdde Kaufmann aan Italiaans repertoire en Weber, nu is het tijd voor het echte werk; Fidelio van Beethoven, en Wagner-aria’s. Kaufmann zingt komende zomer in Wagner-walhalla Bayreuth de titelrol in Lohengrin. Kaufmann geeft hier een voorproefje: zijn Lohengrin klinkt donker, met lenige hoogte, soms lyrisch. Dat geldt ook voor zijn krachtige Parsifal en het meest voor zijn Siegmund: Winterstürme wichen uit Die Walküre is van een zelden gehoorde, wellustig wiegende welluidendheid. Dat zo’n stem ook in staat is tot een potente Tamino (Mozart, Die Zauberflöte) is evident. Maar Kaufmann is nu juist bijzonder doordat hij zijn viriele vocale energie paart aan lichte lenigheid. Dat maakt ook zijn Florestan (Beethoven, Fidelio) tot een attractie.

    • Mischa Spel