Reanimeer zingend

Heb je ook altijd zo’n moeite om tijdens een reanimatie het juiste ritme te vinden? Dan heeft Alson Inaba van The Queen’s Medical Center in Honolulu (Hawaii) de oplossing. Enkele jaren geleden publiceerde hij in het tijdschrift Currents van de American Heart Association een opgewekt artikel, dat als volgt begon: „Het is 1979. Ik ben op weg naar mijn vrienden in de disco. De cassetterecorder in mijn coole Cadillac Sedan DeVille staat hard aan. Wie had kunnen denken dat het liedje dat ik dat jaar grijs draaide een kwart eeuw later een fantastisch hulpmiddel zou worden om mensen te leren reanimeren?” Verderop legt Inaba uit dat je tijdens een hartmassage de hit Stayin’ Alive van de Bee Gees moet zingen. Niet omdat de tekst van het liedje zo toepasselijk is, maar vanwege het tempo: 103 beats per minuut. Dit komt goed overeen met het tempo van honderd keer per minuut, dat bij hartmassage wordt geadviseerd. Volgens Inaba hebben veel mensen de neiging om te snel te reanimeren, rond de 120 tot 150 keer per minuut. Het hart heeft dan niet de kans zich voor de volgende compressie met bloed te vullen.

Hielp het zingen van Stayin’ alive ook in de praktijk? Daar was David Matlock van University of Illinois College of Medicine benieuwd naar. Hij liet vijftien artsen en studenten geneeskunde een hartmassage op een pop doen. Door de koptelefoon van een iPod hoorden ze Stayin’ Alive. Ze moesten proberen het tempo van de muziek aan te houden. Dat lukte aardig, ze kwamen tot een gemiddelde van 109 massages per minuut. Een paar weken later kwamen ze opnieuw bij Matlock en zijn pop langs. Ditmaal moesten ze een hartmassage doen zonder muziek. Wel vroeg hij ze om Stayin’ Alive te neuriën of te zingen. Nu kwamen ze, heel keurig, op een gemiddelde van 113 beats per minuut. Volgens de proefpersonen zorgde de muziek ervoor dat ze beter het tempo konden houden en dat ze zich daardoor zelfverzekerder voelden.

Rik Kuiper en Tonie Mudde

Onlangs verscheen van Kuiper & Mudde het boek: Maak nooit je bed op – 115 nieuwe wetenschappelijke tips voor het dagelijks leven (Uitgeverij Podium, 10 euro).

    • Tonie Mudde
    • Rik Kuiper