Psychiatrie

Complimenten voor het prima artikel van Beatrijs Ritsema over de huidige stand van zaken in de psychiatrie (Boeken, 30.10.09). Wat een verademing om eens te lezen waar het om gaat, het uitkleden van de patient- cliëntrelatie, het eindeloos spitten in de hersenen. En heel terecht, inderdaad: meestal spelen er thema''s van sociale uitsluiting. Een stap verder is het aanzwengelen van het zelfhelend vermogen van patiënten. De zogenaamde middelvingermentaliteit van veel patiënten smelt aanzienlijk sneller wanneer zij te maken hebben met lotgenoten en niet met hulpverleners. Kost niks behalve veel kopjes thee in iemands huiskamer en gezellige kroegbezoeken achteraf. Zie ook het Trimbosinstituut dat de effectiviteit van lotgenotengroepen onderzocht en aangetoond heeft.

    • José Hoekstra
    • Tijdschrift Vmdb