Ocampo: onderzoek naar geweld Kenia

Nairobi. Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo van het Internationale Strafhof wil een formeel onderzoek beginnen naar misdaden tegen de menselijkheid die zijn begaan tijdens het postelectorale geweld begin vorig jaar in Kenia. Dat heeft Ocampo gisteren gezegd in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, waar hij met regeringsleiders sprak. Ocampo is er naar eigen zeggen zelf al van overtuigd dat in Kenia misdaden tegen de menselijkheid zijn gepleegd. Maar voor een officieel onderzoek heeft hij toestemming nodig van het Strafhof. Een onderzoek kan dusdanig materiaal opleveren dat de rechters van het hof besluiten om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen de vermeende aanstichters van het geweld in Kenia. Ocampo zei gisteren in Nairobi dat hij ”in december” de rechters van het Strafhof zal vragen om goedkeuring voor het onderzoek.