Nu zijn het nog maar twee dagen. Op naar een langer vaderschapsverlof?

Schrijver en nrc.next-columnist Christiaan Weijts is twee maanden geleden voor het eerst vader geworden. Tijd is, in deze eerste maanden, van levensbelang, schreef hij zaterdag in NRC Handelsblad. Maar laat tijd nu juist iets zijn wat de meeste nieuwe papa’s in ons land onvoldoende krijgen. Twéé dagen verlof krijgen ze. Vergeleken met de rest van Europa staat Nederland hierin vrijwel achteraan. Terwijl juist in de eerste levensmaanden de hechting aan de ouders plaatsvindt, en dat bereik je niet als je je kind alleen maar in bed stopt na het werk, meent Weijts. Wordt het tijd voor een goede vaderverlofregeling? Daarover schrijven lezers op nrc.nl/discussie.

Natuurlijk kunnen aanstaande ouders wachten tot er een regeling komt die het mogelijk maakt tijd te nemen voor de geboorte van hun kind. Maar waarom plannen zij de jaarlijkse vakantie niet na de geboorte? Zoiets zie je toch van ver aankomen.

Peter Roefs

Veel maatschappelijke problemen zijn het gevolg van de individualisering en leiden tot overbelasting van de overheid. Stimuleer daarom dat familieleden elkaar onderling steunen bij lichamelijke en geestelijke problemen en bij gebeurtenissen zoals geboorte van een kind. Dat kan door fiscaal voordeel te verlenen aan familieleden die in dezelfde woonplaats of hetzelfde stadsdeel wonen.

Max Molenaar

Ik kwam in 1948 ter wereld en ontdekte al vroeg dat moeder de huishouding deed, en vader doorgaans buitenshuis werkte. Die lag niet amechtig mee te puffen en liep zelden achter de kinderwagen. Iedereen tevreden? Jazeker.

Willem van Gelre

Ik vind het Zweedse systeem erg goed. Als ik me niet vergis mogen de ouders samen 480 dagen zwangerschapsverlof verdelen waarbij de man er minimaal 60 moet hebben. Dat is pas zorgen voor je gezin.

Luuk

We hebben tijd genoeg, vaders en moeders! De meeste mensen werken maximaal 40 uur per week. Als je kinderen krijgt, moet je prioriteiten stellen. Je gezin en je werk komt eerst, daarna alle andere zaken. Wil je dit niet, dan moet je niet aan kinderen beginnen.

Danielle Knippenborg

Meneer Weijts, ik krijg van u een watjesindruk. Gehuil in de nacht? Doe oordoppen in en wen het kindje aan slapen tussen twaalf en zeven. Die vader-kindband is zó’n New Age-softies gedoe. Start met knuffelen en praten als het kind drie maanden is, en als het een half jaar is moet u elke avond als u van uw werk thuiskomt Kiki voorlezen. Kiki.

S. F. Hoekstra

Ik ben net opnieuw vader geworden. Zometeen gaat mijn vrouw weer werken. Na haar zwangerschapsverlof heeft zij vakantiedagen te over. Ik heb helemaal niks meer staan. Dus als de kleine een keer ziek wordt, wie neemt er dan vrij om voor haar te zorgen? Juist, de vrouw. En zo werkt de beperkte verlofregeling voor de man dus in het nadeel van de vrouw. Het idee dat ouders zelf kunnen kiezen wie meer zorgtaken op zich neemt is een illusie. De wetgeving stimuleert dat vrouwen de zorgtaken op zich nemen.

N.G. Geel

Als Weijts betaald verlof wil dan is hij vrij om zelf een fonds op te richten dat uit de middelen van haar leden het vaderschapsverlof van de deelnemers gaat betalen. Maar hij wil het liefst profiteren via een collectief waarin ook mensen zitten die alleen maar betalen, omdat hij anders geen werkelijk profijt heeft. Wie zijn die anderen? Dat zijn degenen die geen kinderen willen of kunnen krijgen. En op basis waarvan verwacht hij hun solidariteit?

D. Koot

Discussieer mee via nrc.nl/discussie