Muziek - En Verder

Djelimady Tounkara

De veelgelauwerde Malinese gitarist Djelimady Tounkara werkte samen met Salif Keita en Mory Kante, in jazz, blues en flamenco. Maar de laatste jaren keert hij steeds vaker terug naar zijn roots, Afrikaanse blues. Met de leden van zijn Blues Project, twee gitaristen en een n’goni-speler, treedt hij op in Utrecht. 6 nov., 21u, Rasa, Utrecht. Inl: www.rasa.nl

Aaron Parks

Pianist Aaron Parks, bekend als begeleider van Kurt Rosenwinkel en Terence Blanchard, speelt jazz met de spanningsopbouw van eigentijdse alternatieve rock. Zijn muziek roept filmische beelden op. Met het album Invisible Cinema (2008) debuteerde hij bij Blue Note. 11 nov., 20u30, Bimhuis, Amsterdam. Inl: www.bimhuis.nl

Mayer Hawthorne

Nieuwe soultalent uit Detroit, Amerika, is blank maar zijn falset klinkt zwart en zijn muziek roept herinneringen op aan het Motownlabel uit ‘zijn’ Detroit. Op zijn recente debuutalbum hebben zoete koortjes, kekke blazers en stijlvolle arrangementen de overhand. 8 nov., 21u, Rotown, Rotterdam en 9 nov., 22u15 Paradiso, Amsterdam. Inl: www.rotown.nl

Skream en Benga

Twee gezichtsbepalende dj/producers binnen de Britse dubstep weven een prachtig klankentapijt. De subsonische bassen waren zelden zo diep en laten de broekspijpen wapperen. Vorig jaar bracht Benga het alom geroemde album Diary of an Afro Warrior uit. 6 nov., 24u, Paradiso, Amsterdam. Inl: www.paradiso.nl

Moss en Awkward I

Het Nederlandse platenlabel Excelsior staat garant voor goede liedjes en Moss en Akward I horen er thuis. Moss brengt ambachtelijke songs, Akward I, een alias voor de bassist van Alamo Race Track, Djurre de Haan, is muzikaal iets avontuurlijker. Beiden treden op in O13, Tilburg. 12 nov., 20u30. Inl: www.013.nl

Johannette Zomer De sopraan Johannette Zomer zingt 18de eeuws repertoire bij Het Brabants Orkest, gedirigeerd door Jos van Veldhoven, de artistiek leider van de Ned. Bachvereniging. Zomer zingt stukken uit Mozarts opera Così fan tutte en Haydns cantate Bernice, che fai. Verder klinken delen uit Händels Water Music en de Posthoornserenade van Mozart. 5 nov. 20u15 Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven; 8 nov. 15u Chassé Theater Breda. Inl.: www.brabantsorkest.nl

November Music 2009

De 17de editie van November Music biedt van 11 t/m 15 nov concerten in uiteenlopende muziekgenres. Festivalcomponist is Martijn Padding, oud en nieuw werk wordt onder meer uitgevoerd door Asko|Schönberg, Veenfabriek en Ensemble Modelo62. De opera Halfgeleiders van Bruno Nelissen gaat in première, van Wilbert Bulsink en Thomas Myrmel PigeonHouse uitgevoerd.

Verder o.a. songwriter Daniel Johnston, geluidstovenaar Alva Noto, Polar Bear, Harmen Fraanje Trio feat, Tony Malaby en Amsterdam Sinfonietta met een Nederlandse première van Sofia Goebaidoelina, die zelf aanwezig zal zijn. Inl.: www.novembermusic.net

Turandot uit de Met

Zaterdag 19u: rechtstreeks de Matinee uit de Metropolitan Opera in New York in Nederlandse bioscopen: Turandot van Puccini in de pracht-enscenering van Franco Zeffirelli en gezongen door een topcast met o.a. Maria Guleghina, Marina Poplavskaya, Marcello Giordani en Samuel Ramey. Te zien in de Pathé-bioscopen in Den Haag, Eindhoven, Groningen, Rotterdam, Amsterdam (Tushinsky), de bioscoop Cinemec in Ede en de Foroxity-bioscopen in Geleen en Roermond.