Majesteit, bescherm uzelf met dansers!

Vandaag keert onze vorstin terug van het staatsbezoek aan Mexico. In het kader van de zogeheten contraprestatie heeft zij haar gastheren een voorstelling aangeboden, een dansvoorstelling van het Arnhemse Introdans om precies te zijn. Sinds haar inauguratie doet zij dat: niet nóg zo’n saai galadiner met obligate tafelredes, maar een uitstekend concert of een mooie dansvoorstelling van een Nederlands gezelschap. Taal is geen probleem, en mocht iemand onverhoopt wegdommelen, dan valt dat in het donker niet op. Everybody happy.

Maar er is iemand die niet gelukkig is met deze vorm van Holland-promotie. Nee, niet Hans van Manen. Die is er weliswaar nog steeds van overtuigd dat hofdignitarissen destijds bezwaar hadden tegen zijn duet Sarcasmen, waarin danseres Rachel Beaujean haar hand met enige nadruk op het kruis van Clint Farha legde. Sarcasmen werd in ieder geval niet uitgevoerd tijdens het staatsbezoek aan Duitsland. Van Manen boos, maar dat is alweer lang vergeten.

Ook Rudi van Dantzig is, ondanks zijn met regelmaat geuite bezwaren tegen de monarchie, altijd vrolijk op stap gegaan met Koningin Beatrix (hij aanvaardde ook haar lintjes, wat zijn ‘principes’ er niet geloofwaardiger op maakte). Jirí Kylián heeft er nooit een probleem in gezien als het Nederlands Dans Theater als cadeautje aan een bevriend staatshoofd werd aangeboden. Integendeel. Vorige week dankte hij de koningin in zijn afscheidsspeech voor haar aanhoudende steun, die het Haagse gezelschap in de loop der jaren welkome contacten en contracten in het buitenland heeft opgeleverd.

Zelfs degenen die tot nu toe niet de eer hadden koninklijke staatsbezoeken op te luisteren met een voorstelling, beklagen zich niet. Terwijl groepen als Scapino of Krisztina de Châtels voormalige Dansgroep daar best voor in aanmerking waren gekomen.

Wie is het dan, die het zo verschrikkelijk vindt, zo voorspelbaar en elitair, een dansvoorstelling? Ik zal het maar zeggen: Marc van de Linden. Inderdaad, die royaltywatcher met de omvang van tien dansers, die soms achter de presentatiedesk van RTL Boulevard wordt getakeld. Hij is dol op roddel, achterklap en andere ongezonde dingen, maar dans vindt hij moeilijk te verteren. Hij overweegt zelfs verstek te laten gaan als bij het volgende staatsbezoek weer een dansvoorstelling op het programma staat. Oei!

Ik weet niet of dergelijke verontrustende, fundamentele kritiek op haar keuzes tot de Majesteit doordringt, maar zo nee: Majesteit, hier ligt een kans! U wilt van parasieten als Van der Linden af? Zet dansers in! Laat die rare mediacode voor wat die is, neem gewoon dansers mee. Waar u ook gaat: dansers! Als u wilt skiën, shoppen, zonnen: dansers! Voor het paleis: dansers! U zult zien dat het legioen paparazzi zienderogen uitdunt. Die kunnen niet tegen kunst, hun dieet bestaat uit pure vunzigheid. Alleen de serieuze pers blijft over. Dus ik zeg: dansers voor al uw problemen. Misschien kan uw zoon in plaats van pr-adviseurs ook beter een paar dansers inhuren. Nog goedkoper bovendien.

    • Francine van der Wiel