Internet mag niet zomaar afgesloten

Rotterdam. Na twee jaar onderhandelen zijn het Europees Parlement en de Raad van ministers tot een akkoord gekomen over hervorming van Europese telecomregels. Dat heeft de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, gisteren bekendgemaakt. Het laatste punt van onenigheid betrof de mate van bescherming van internetters. Het Europees Parlement wil dat burgers niet zomaar van internet kunnen worden afgesloten, als straf voor illegaal downloaden. Als compromis is besloten dat een ”eerlijke en onpartijdige procedure vooraf” wordt gegarandeerd. De internetrechten zijn maar een klein onderdeel van het pakket maatregelen. De regels voorzien onder meer in het recht om geïnformeerd te worden als een bedrijf onzorgvuldig met persoonlijke gegevens is omgegaan. Het Europees Parlement en de Raad van ministers stemmen eind deze maand nog, maar verwacht wordt dat die stemming geen problemen meer zal opleveren.