Ik schrijf toch ook geen columns die je niet luidop kan voorlezen?

Eén van mijn grootste genoegdoeningen, naast leven en mensen tegenspreken, is naar hedendaagse liedekens luisteren en die meebrullen. Als ik mezelf helemaal wil laten gaan, neem ik de songteksten erbij. Maar horror, oh horror. Die tekstbrokken vallen amper te lezen. En nee, ik ben niet het zoveelste schrijvertje dat zich bekreunt om kreupele zinnen. Die kunnen mij niets schelen.

Maar iemand moet binnenkort echt eens een workshop songschrijven-zonder-leestekens geven. We moeten komaf maken met die belachelijke leestekens en bladschikkingskunstjes die de tong van de meezinger in een kurkentrekker draaien. Wat is dat toch voor akelige trend? Ik vind nauwelijks een tekst waarin geen leestekens of asterisken of smileys voorkomen.

Hoe zing je for Chr†st’s sake een leesteken?

Een vraagteken in een songtekst, dat kan ik nog enigszins verdragen want dat is te doorgronden. Baby, do you want my love, sugar honeypie? Zoiets kweelt de ongekroonde koningin van het expressief-emotieve vraagteken Mariah Carey zonder verpinken. Zij weet maar liefst ieder afzonderlijk woord te voorzien van een lief vraagteken, zoeter dan geglaceerde baklava. Dan is er het uitroepteken. Dat ligt al wat moeilijker. Keel even mee. dig yourself, LAZARUS!!!!!! DIG YOURSELF, LAZARUS !!!!!!!!!!!!!!!!!!! dig yourself, LAZARUS!!!!!!!! (dig yourself back in that hole). No shit, zo staat het echt neergeschreven in het boekje van de cd: Dig!!! Lazarus Dig!!! van Nick Cave! Die zinsnede is eigenlijk veel te bescheiden voor een man die zelf als een strak uitroepteken oogt. Maar hoe zing je als nederige meezinger zelf negentien uitroeptekens? De punt (.) heeft weinig waarde in de songsmeedkunst, behalve bij een paar oudmodische zangeressen van een godsvruchtige radiozender SPES hier in Koekelberg, Brussel, die ook mailtitels en eigennamen op doodsbrieven voorzien van een punt. Puntjes richten weinig schade aan. En met een paar puntjes op een rij kunnen die rijpere dames zich frivool en suggestief uitleven... Maar waar ik niet tegen kan zijn haakjes. Graten in mijn keel. Probeer maar eens: What U See (Is What You Get) van Britney Spears. Waarom al die graatjes? Hoe zing je een graatje? Een open graatje? Een gesloten graatje? En hoe zing je een **? Bij de nieuwste song B******** van Tanzmetallgroep Rammstein ontsnapt er uit mij enkel nog doorrookt oergegrom. Bij de genummerde bijbelverzen van Arcade Fire word ik demonisch wild.

Echt, lieve mensen, ik probeer hoor. Ik was echt van plan jullie een maand lang te verblijden met leuke songteksttitels boven mijn columns, maar mijn zoektocht vergt te veel. Ik schrijf toch ook geen columns die je niet luidop kan voorlezen, t??H?

    • Saskia de Coster