Guillaume Tell

In de reisreportage van Pieter Steinz: De eed, de pijl, de appel, de sprong en het schot (Boeken, 30.10.09) staat een volgens mij vaker voorkomende muzikale vergissing. Steinz maakt melding van (de finale van) de Ouverture tot Guillaume Tell van Rossini. Inderdaad werd deze ouverturemuziek (evenals de Ouverture tot La Gazza Ladra!) gebruikt door Stanley Kubrick in A Clockwork Orange uit 1971. De eveneens vermelde scène uit Turks Fruit waarin de vader van Olga op de maat van de muziek het ‘Tieten kont tieten kont tieten kont kont kont...’ ten gehore brengt is echter niet op de maat van gemelde ouverture, maar op de maat van de Radetzkymars van Johann Strauss sr., welk stuk immer aan het einde van het nieuwjaarsconcert in de Wiener Musikverein wordt gespeeld en waarbij ook het Weense publiek (net als de vader van Olga) enthousiast meeklapt op het rondo.

    • Jaap Grijmans