Geweld breekt grauwsluier

Dvd

Los Bastardos

Regie: Amat Escalante€16,99 * * *

Twee broers wandelen door een droog irrigatiekanaal eindeloos richting camera. Dan opeens: kaboem! Scheurende Tex-Mex-gitaar. Koeienletters: ‘Los Bastardos’. Een schokeffect waarmee Amat Escalante zich schatplichtig toont aan Gaspar Noé. De parallel tussen Los Bastardos en Haneke’s Funny Games is oppervlakkiger. Escalante predikt niet, hij toont een nihilistisch vacuüm waarin alleen geweld en dood de grauwsluier doorbreken. Dader en slachtoffer vinden elkaar in verveling.

Prettig wordt het dus niet in deze excursie met twee illegale Latino’s in de VS, de broers Fausto en Jesus. Ze wachten op de oppikplaats bij het winkelcentrum. Ze werken voor een hongerloontje. Worden uitgebuit en uitgejouwd. En breken ’s nachts een huis binnen om een huurmoord te plegen. Niet dat ze genieten van zo’n schnabbel: ze hebben geld nodig en maken er maar het beste van. Wat nog altijd buitengewoon onprettig is voor het beoogde slachtoffer.

Coen van zwol

    • Coen van Zwol