Geen rapport

Als de gezondheid, veerkracht en weerbaarheid van het democratisch bestel vallen af te lezen aan de kwaliteit van de argumentatie en de inhoud van politieke disputen, dan geeft de afgelopen week aanleiding tot een alarmerende diagnose voor de Nederlandse democratie. We zijn getuigen geweest van een in alle opzichten bizarre politieke rel. Er was een rapport dat geen rapport was, maar een concept. Hoewel de conclusies nog moeten worden geformuleerd, is alvast uitgelekt dat de conclusie is dat de PVV een extreem-rechtse partij is en een gevaar voor de rechtsstaat. Dat is net zoiets als wanneer een studie uitlekt waarin wordt geconcludeerd dat het statistisch gezien in de winter kouder is dan in de zomer. Want het hele bestaansrecht van de PVV is erin gelegen dat de partij een kruistocht voert tegen moslims en het huidige politieke bestel. Natuurlijk is de PVV een gevaar voor de rechtsstaat, al was het maar omdat zij het fundament van de rechtsstaat, artikel 1 van de Grondwet, wil afschaffen.

Maar Wilders sloeg aan het fulmineren in de media. Het rapport dat geen rapport was noemde hij een vod van de ‘linkse onderzoeksmaffia’. Van der Laan en Pechtold, die het met het onderzoek eens waren, noemde hij handlangers van de moordenaar van Theo van Gogh. Daarmee bevestigt hij de conclusies van het rapport, want wie een minister en een fractievoorzitter beschuldigt van medeplichtigheid aan moord en wetenschappers van deelname aan een misdadige organisatie, bewijst dat hij geen enkel respect heeft voor de rechtsstaat. Femke Halsema vond terecht dat de premier zijn minister had moeten beschermen tegen deze zware beschuldiging zonder fundament. Maar de premier is zelfs te beroerd om zijn eigen WAO-besluit te verdedigen in de Kamer. En nu dreigt de oppositie het parlementaire debat te boycotten, zoals de PVV dat ook weleens heeft gedaan.

Ongefundeerde beschuldigingen en scheldpartijen op grond van een niet-bestaand rapport waarin wordt gezegd wat iedereen al weet, een premier die zijn minister en zijn beleid niet wil verdedigen en sabotage van het parlementaire debat. Heb deernis met Nederland.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer