Film van de dag

(Corneliu Porumboiu, 2006, Roemenië) Mircea Andreescu (links) en Teodor Corban in 12:08 East of Bucharest.

12:08 East of Bucharest. Erg geestige afrekening met de Roemeense revolutie van 1989. Daarover wordt live in de studio gedebatteerd door mensen die claimen op 22 december 1989 aanwezig te zijn geweest bij demonstraties tegen dictator Ceausescu. Maar waren ze er wel? En vanaf wanneer? Na de vlucht van de dictator om 12.08 uur, of al eerder? Kortom: claimen ze die heldenrol wel terecht? De film is grotendeels gemaakt in de stijl van een lokaal televisieprogramma, compleet met sarcastische bellers in de uitzending. In Cannes bekroond met de Gouden Camera voor beste debuut. (Corneliu Porumboiu, 2006, Roemenië), Ned. 2, 23.35-1.10u.André Waardenburg

    • André Waardenburg