Film - En verder

Terribly Happy

Een korte dialoog tussen de norse politieagent Robert en een collega maakt duidelijk dat Robert niet geheel vrijwillig vanuit Kopenhagen naar een gehucht in Jutland is gestuurd. Visueel heeft de Deense regisseur Henrik Ruben Genz dan al duidelijk gemaakt dat Terribly Happy , de Deense inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film, een variant op de western gaat worden. Hij toont ons het fraai gefotografeerde kale, vlakke landschap. De composities zijn strak, onwrikbaar. Net zoals het personage Robert, de eenzame cowboy, die in een onbekende en vijandige omgeving orde op zaken moet stellen. Regie: Henrik Ruben Genz. In: 4 bioscopen.

Le hérisson

Paloma, een vroegwijs meisje van elf, besluit om op de dag van haar twaalfde verjaardag een eind aan haar leven te maken. Ze heeft nog 165 dagen te gaan. Om iets na te laten, maakt ze met de camera van haar vader een film van het gezin waarin ze opgroeit: neurotische moeder, afwezige vader en ruziezoekende zus. Omdat haar familie haar emotioneel verwaarloost, sluit ze vriendschap met een nieuwe, intrigerende Japanse portiekgenoot en Renée Michel, de korzelige conciërge die haar vrije tijd vult met lezen, het liefst tragische liefdesverhalen zoals Tolstojs Anna Karenina. Le hérisson (de egel), de titel van de film, slaat op haar. Regie: Mona Achache. Met: Josiane Balasko, Garance Le Guillermic, Togo Igawa. In: 5 bioscopen.

Paniek in het dorp

(Panique au village) De stop-motion poppenanimatiefilm Panique au village wordt nu als de nagesynchroniseerde kinderfilm Paniek in het dorp in de Nederlandse bioscopen uitgebracht. Eigenlijk is de film een uit de hand gelopen kinderspel: van al het speelgoed, alle omgekeerde suikerpotten en gekke dingetjes met schroefjes eraan van mama en papa, de blokkendoos is een dorp gebouwd waar kleine plastic poppetjes met voetsteuntjes doorheen schuiven, tegen elkaar opbotsen en springerig met elkaar in gevecht gaan. Regie: Stéphane Aubier, Vincent Patar. In: 5 bioscopen.

Antichrist

Antichrist valt eigenlijk best mee. De gewelddadige ontknoping van deze vreemde en intense film van Lars von Trier veroorzaakt zoveel reuring dat een lichte anticlimax niet kan uitblijven. Een stel (Willem Defoe en Charlotte Gainsbourg) bedrijft hevig de liefde in de badkamer. In de andere kamer klimt zoontje Nick ongemerkt uit zijn bedje, gaat voor het open raam staan en tuimelt de sneeuwnacht in. Dood. Tussen de al te brute, ontremde ontknoping en de kitscherige opening, zit een prachtige film over rouw, verdriet en zwaar psychisch lijden. Regie: Lars von Trier. Met: Charlotte Gainsbourg, Willem Dafoe. In: 11 bioscopen.

This is It

De moonwalk doet hij maar één keer. En in sommige uitdossingen, zoals de spiegelzonnebril en in smoking met opgevulde schouders, heeft de King of Pop iets van een vampier. Maar dansen kan Michael Jackson nog, en zingen ook. This is It is een concertreconstructie uit 120 uur opnames van de repetities voor Jacksons’ laatste show. De laatste dagen van een superster, dat houdt het zelfs voor niet-fans interessant.