En Napoleon dan?

In het Nederlandse geschiedenisverhaal komen oorlog en vervolging zelden voor. Tenzij we slachtoffer zijn, natuurlijk. Van anderen. Dan wel.

Dat schreef Geert Mak gisteren op deze pagina’s. Het koloniale verleden op Java, de politionele acties, apartheid in het vooroorlogse Nederland en collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog, over het minder heldhaftige verleden zwijgt Nederland liever, stelt Mak. Op nrcnext.nl ging het debat over de vraag: is Nederland verblind door een mythe van onschuld?

Kan de heer Mak ook het nut aangeven van zo’n discussie? Herdenken de Fransen wat Napoleon allemaal verkeerd gedaan heeft? Het lijkt me praktisch dat schuldgevoel na, zeg, twee generaties op kan houden.

Whulsbergen

Het punt dat Mak wil maken, is dat we moeten leren van de geschiedenis. We moeten reflecteren op de historische processen die leiden tot gruweldaden. Opdat we niet weer elkaar vermoorden en leed veroorzaken. Dat lijkt me toch aardig nuttig!

Catharina van den Berg

Mak schrijft dat de Diponegoro-opstand niet op de middelbare school wordt behandeld. Hij zit er goed naast. In mijn eindexamen in 2002 was een van de onderwerpen Indonesië. Toen werd die opstand uitvoerig behandeld.

Jerry Houtman

Dat is dus het jaarlijks veranderende eindexamenonderwerp. Je kunt het treffen. Mij is vooral bijgebleven dat in de jaren voorafgaand aan het eindexamen (de normale lesstof dus), precies één les werd besteed aan de ‘politionele’ acties. De overige koloniale geschiedenis bleef onvermeld.

Hans Westerbeek

Hoor je de Engelsen ooit over de dingen die uit naam van het ‘empire’ gedaan zijn? Altijd overal vooral kritisch naar kijken, daar zijn Nederlanders goed in. Zeker als het de spreker goed uitkomt.

Dahlia